Sablasna polja ćupova mrtvih predstavljaju pravu enigmu za naučnike VIDEO

U unutrašnjosti misterioznih struktura, otkrivenih u Laosu, pronađeni su leševi stari više od dve hiljade godina. Na prvi pogled, te kamene strukture izgledaju kao velike saksije za cveće, iz kojih tuneli možda vode do tajnih podzemnih bunkera.

Život

Izvor: B92, Popular Mechanics, Express.hr

Utorak, 28.05.2019.

12:15

Sablasna polja ćupova mrtvih predstavljaju pravu enigmu za naučnike VIDEO
Printscreen YouTube/Rare Earth

Ipak, čini se da su ti veliki ćupovi, nedavno otkriveni u Laosu, imali mnogo bizarniju namenu - u njima su skladišteni leševi. I to je sve što se o njima zna...

To, međutim, nisu bili obični ćupovi. Teški su više od 10 tona i smešteni na grobnom zemljištu. Pravljeni su ručno, i to pre otprilike oko 2.500 godina. Naučnici, međutim, ne mogu da ustanove kako je bilo moguće napraviti ih u toj veličini.

Nalaze se u udaljenim delovima Laosa, a na lokaciji poznatoj kao Polje ćupova u provinciji Sijangkuang. Pored pomenutih struktura nalaze se i kosturi misteriozne grupe ljudi, koji su ih najverovatnije koristili u ritualima sahranjivanja mrtvih.

Postavlja se pitanje - ko je izgradio takozvane "ćupove mrtvih"? Sudeći prema otkrićima arhitekata iz Australije i Laosa, pretpostavlja se da su izrađeni na većem području. Polje ćupova obuhvata 400 struktura, dok se na ostalim lokacijama nalazi 60 ili manje ćupova.

Istraživački posao na tim lokacijama veoma je misteriozan, ali pre svega opasan zbog velikog broja, po procenama, 80 miliona neeksplodiranih bombi koje su na područje Laosa bačene tokom Vijetnamskog rata.

Naučnici će upotrebiti sve moguće podatke i informacije kako bi kreirali digitalnu verziju lokacije i položaja ćupova, ne bi li međunarodna naučna zajednica mogla da učestvuje i doprinese istraživanju ove misterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: