- Nauka -

Neviđeni prizori na najdubljem mestu sveta: Nove vrste i - mikroplastika

Američki istraživač Viktor Veskovo srušio je rekord najdubljeg zarona u istoriji. Spustio se skoro 11 kilometara (tačno 10.927 metara) u Marijanski rov, najdublju tačku na svetu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: vlastas / depositphotos
Foto: vlastas / depositphotos

Četiri sata je istraživao morsko dno u mini-podmornici, a osim čudesnih živih bića kakva se na manjim dubinama ne mogu videti, pronašao je i - plastiku! Plastične kese i šuškavi omoti bombona ležali su na dnu najdublje brazde na Zemlji.

Ovo je treći put da su se ljudi uopšte spustili na ovako ekstremne dubine. Prvi su dno Marijanskog rova dotakli američki mornarički narednik Don Volš i švajcarski inženjer Žak Pikar 1960.

Filmski reditelj Džejms Kameron zaronio je sam pola veka kasnije, 2012. godine, u zelenoj podmornici. Treći i poslednji zaron Viktora Veskova zasad je i najdublji. Srušio je rekord za 11 metara.

Tokom ekspedicije Veskovo se sa timom na dno Marijanskog rova spuštao sveukupno pet puta, a aktivirali su i robotske istraživače, piše BBC.

"Ne mogu da opišem koliko smo uzbuđeni zbog ovoga što smo postigli. Ova podmornica i njen matični brod, zajedno sa neverovatno talentovanim istraživačkim timom, odveli su morsku tehnologiju na nove nivoe", rekao je Veskovo. Sa broda je sve posmatrao i prvi posetilac Marijanskog rova Don Volš.

"Čestitam Viktoru Veskovu i njegovom izvanrednom timu na uspešno obavljenom istorijskom istraživanju u Marijanskom rovu. Pre šest decenija Žak Pikar i ja bili smo prvi koji su posetili najdublje mesto u svetskim okeanima. Sad, kad se nalazim u sutonu života, velika mi je čast što ste me pozvali na ovu ekspediciju moje mladosti", rekao je Volš.

Tačni rezultati istraživanja tek treba da se definišu, ali stručnjaci smatraju da su otkrili četiri nove vrste rakova amfipoda, novu vrstu zvezda (Echiura) na dubini od 7.000 m i ribu iz porodice Liparidae na 8.000 m.

Uzeli su uzorke s morskog dna za dalja istraživanja, a čak i onde, na 11 kilometara dubine, bio je očit ljudski nemar. Plastika nikad dosad nije pronađena na ovakvim dubinama.

Milioni tona plastike svake godine završe u okeanima, ali jako malo se zna o tome gde ta plastika zapravo završi. Naučnici planiraju da testiraju bića i stvari koje su skupili kako bi odredili da li sadrže mikroplastiku, problem na koji upozoravaju studije, a koji se pokazuje sve opasniji, i za životinje i za ljude.

Zaron u Marijanski rov samo je jedan od pet ove ekspedicije Fajv dips (Five Deeps), koja će pokušati da dosegne pet najdubljih tački na planeti u pet okeana. Već su se spustili u Portorikansku brazdu u Atlantskom okeanu (8.376 m), Južnosandvičsku brazdu u Južnom polarnom okeanu (7.433 m) i Sundsku brazdu u Indijskom okeanu (7.192 m).

Poslednji izazov biće im da se spuste do Moloj dip, najdublje tačke Severnog ledenog mora, odnosno Arktičkog okeana (5.608 m), a ta avantura je najavljena za avgust ove godine.

Ekspediciju prate kamere pa će svi njihovi poduhvati biti objedinjeni u dokumentarnom fillmu za kanal Diskaveri.

strana 1 od 12 idi na stranu