Stigle prve fotografije kratera na asteroidu koje je snimila japanska letelica

U prvoj nedelji ovog meseca japanska svemirska letelica Hajabusa 2 napravila je mali krater na asteroidu Riugu, a sada konačno možemo da vidimo kako to izgleda.

Život

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

14:00

Stigle prve fotografije kratera na asteroidu koje je snimila japanska letelica
Foto: 3dmentat/depositphotos.com

Japanska svemirska agencija JAXA upravlja letelicom, a na svom profilu na Twitteru je objavila fotografije nastale pre i posle delovanja letelice Hajabusa 2 koja je u blizini asteroida Riugu od juna 2018. godine, a čiji je zadatak da na Zemlju donese uzorke s asteroida.

Dosad je letelica uspešno obavila deo misije jer je 21. februara prišla blizu asteroidu i ispustila projektil u obliku metka na njegovu površinu, nakon čega su delovi stene završili u njenoj komori za uzorke.

JAXA je zainteresovana za uzorke iz dubljih slojeva asteroida te je upravo zbog toga letelica bila agresivna u odnosu na njega. Bila je opremljena "bombom" koja je bačena 4. aprila na Riugu. Cilj je bio da napravi veštački krater koji izlaže unutrašnjost asteroida i daje pristup materijalu koji naučnici žele da proučavaju. Taj materijal nije bio izložen svemirskom okruženju milijardama godina za razliku od materijala na površini asteroida. To znači da je materijal bolje očuvan te da predstavlja ono što je asteroid bio kada se prvobitno formirao.

U trenutku eksplozije se letelica Hajabusa 2 već se udaljila kako bi bila sigurna. Ipak, njena kamera je sve snimila. Letelica se potom vratila na lokaciju i pronašla krater koji je napravila.

Uslediće analiza kratera, nakon čega će biti odlučeno da li će se Hajabusa 2 spustiti na površinu asteroida i prikupiti uzorke. Moguće je da će misija ipak biti previše rizična, ali ako letelica sakupi uzorke, među njima bi mogli da se nađu stene koje vode poreklo još od vremena nastanka solarnog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: