Srpska zastava podignuta ispred zgrade CERN-a: Naši naučnici se vraćaju nakon skoro 60 godina

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Ženevi, gde je prisustvovala svečanosti podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a, čime je ozvaničeno članstvo Srbije u toj prestižnoj instituciji, da je danas veliki i važan dan za Srbiju i da je članstvo u CERN-u važnije nego što možemo da zamislimo.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.04.2019.

16:32

Srpska zastava podignuta ispred zgrade CERN-a: Naši naučnici se vraćaju nakon skoro 60 godina
Foto: Gettyimages

"Beskrajno sam srećna i ponosna što Srbija danas i zvanično postaje 23. punopravna članica CERN-a", rekla je Brnabićeva novinarima nakon svečane ceremonije.

Ona je podsetila da je Jugoslavija bila jedan od osnivača CERN-a, koji je zatim napustila, a sada se posle 58 godina naši naučnici vraćaju u CERN. Brnabićeva je istakla da je članstvo važno, jer Srbija pokušava da zasnuje društvo i ekonomiju zasnovano na znanju, inovacijama i tehnologiji.

"Važno je da bismo se takmičili na najboljima i da bismo pobeđivali u toj trci, u kojoj do pre par godina nismo ni mogli da se takmičimo", podvukla je ona.

Brnabićeva je navela da je za naučnu zajednicu i mlade naučnike, posebno, ovo signal da ostaju u Srbiji, jer će im članstvo pružiti mogućnost da učestvuju na najprestižnijim i najizazovnijim projektima u svetu.

"Srbija postaje atraktivnija lokacija i mnogo konkurentnija", istakla je Brnabićeva.

Ona je ukazala da je članstvo u CERN-u važno i za privredu, jer sada postoji mnogo veći prozor i mogućnost za saradnju između CERN-a i domaće privrede, koja treba da iskoristi tu mogućnost.

U tom smislu, navela je da će razgovarati sa predstavnicima PKS o tome da vlada postavi oficira za vezu koji će biti zadužen za sve tendere u CERN-u.

"Ako naša privreda to uspe da iskoristi, a mi ćemo im pomoći, to će značiti veliki profit za njih i drugačiju privredu. Ovo je veća stvar nego što mi u ovom trenutku možemo da zamislimo. Srbija je i danas pokazala sve svoje potencijale", istakla je Brnabićeva.

Ministar prosvete Mladen Šarčević čestitao je naučnoj zajednici u Srbiji na ovom velikom danu za nauku. On je podvukao da je članstvo u CERN-u velika stvar i za nastavnike u Srbiji, koji se u toj instituciji obučavaju, kako bi još bolje predavali i ponovo odgajili nekog Teslu ili Pupina.

Generalna direktorka CERN-a Fabijola Ðanoti rekla je da je danas istorijski dan za Srbiju, ali i važan dan za tu organziaciju, koja se raduje članstvu Srbije.

Ona je istakla da je srpska naučna zajednica tokom niza godina dala značajan doprinos CERN-ovim projektima. Punopravno članstvo, ukazala je, otvara nove mogućnosti za istraživanja u nauci i prostor za mlade naučnike.

Da je članstvo Srbije važno i za sam CERN, potvrdila je i predsednica Saveta Ursula Basler, koja je istakla da upravo članstvo u multilateralnim organizacijama doprinosi deljenju ideja i napretku kroz saradnju.

"Hvala što ste danas ovde sa nama, što delimo odgovornost i iste vrednosti", poručila je ona.

Svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave označen je i zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana Evropske organizacije za nuklearna istraživanja.

Sredinom decembra prošle godine Srbija je postala 23. punopravna članica CERN-a jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije. Nakon toga, krajem marta ove godine, CERN je primio i formalnu potvrdu Uneska da je Srbija pristupila CERN-ovoj konvenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: