- Nauka -

Konačno otkriveno kako izgleda crna rupa: "Videli smo ono što smo smatrali nevidljivim" FOTO

Na konferenciji za štampu u Vašingtonu Međunarodni naučni tim predstavio je neverovatno naučno otkriće u astrofizici - prvu fotografiju crne rupe.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories via AP
Foto: Tanjug/Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories via AP

Ovu fotografiju napravio je teleskop Event Horizon (EHT), sastavljen od mreže od osam radio-teleskopa koji pokrivaju lokacije od Antarktika do Španije i Čilea, a na njoj je radilo oko 200 naučnika.

Šeperd Dolmen, direktor teleskopa Event Horizon i istraživač sa Harvarda, kaže da su crne rupe najmisteriozniji objekti svemira.

"Videli smo ono što smo smatrali nevidljivim. Slikali smo crnu rupu", rekao je on.

Sama crna rupa - kosmička "klopka", iz koje ne mogu pobeći ni svetlost ni materija, nevidljiva je. Ipak, najnovija zapažanja prvi put dovode astronome do novog otkrića, osvetljavajući horizont događaja izvan kojeg se svi poznati fizički zakoni ruše.

Horizont crne rupe, odnosno njena granica, jeste tačka bez povratka posle koje sve - zvezde, planete, gas, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja - odlazi u zaborav.

Ova fotografija mogla bi da poljulja Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti. Naime, prema njoj, oblik senke crne rupe trebalo da bi bude gotovo savršen krug, a ako se ispostavi da nije, nešto nije u redu sa tom teorijom.

strana 1 od 13 idi na stranu