Morali hitno da izrone: "Tvoj najveći strah - vatra u kokpitu. Gde ćeš da ideš?"

Mala britanska istraživačka podmornica koja se nalazila u Indijskom okeanu, danas je hitno morala da izroni sa dubine od 100 metara, zbog dima koji je ispunio kabinu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

17:56

Morali hitno da izrone:
Foto: Tanjug/AP Photo/David Keyton

Britanska naučnica i njen američki pilot, koji su činili posadu podmornice na britanskoj misiji "Nekton", koja istražuje klimatske promene na Sejšelima, nalaze se na sigurnom i oporavljaju se na matičnom brodu.

Uzrok požara još nije poznat.

Misija je saopštila da očekuje da će se vratiti u vodu u sredu, dodajući da su procedure u slučaju opasnosti dobro funkcionisale.

Podmornica je bila kod ostrva Aldabra kada je pilot Robert Karmajkl namirisao dim i odmah počeo da izranja.

On je za AP rekao da je brzo stavio maske za disanje svojoj putnici, Moli Rivers i sebi i započeo hitan izlazak na površinu kada je indikator kiseonika pao na nulu.

"To je najveći strah: vatra u kokpitu. Tvoj najveći strah. Gde ćeš da ideš?", rekao je Karmajkl.

Član tima za podršku rekao da im je bilo potrebno 23 minuta da dođu do površine.
Foto: Tanjug/AP Photo/David Keyton
Misija "Nekton" dokumentuje promene koje se dešavaju ispod Indijskog okeana i koje bi mogle da utiču na milijarde ljudi u okruženju u narednim decenijama.

Misiju je pratila loša sreća otkad je početkom marta napustila Viktoriju, glavni grad Sejšela.

Loše vreme je prouzrokovalo promenu u trasi, podvodni dron je privremeno izgubljen kada mu je brodski propeler prekinuo kabl, a i druga ključna oprema se kvarila.

Očekuje se da će ekspedicija trajati do 19. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: