Naučnici protiv rađanja "dizajniranih beba"

Vodeći stručnjaci i etičari zatražili su moratorijum na genetski inženjering ljudskim polnim ćelijama ili embrionima zarad rođenja genetski izmenjenih beba, nakon što je kineski lekar prošle godine obznanio rođenje genetski modifikovanih bliznakinja.

Život

Izvor: N1, Hina

Četvrtak, 14.03.2019.

20:00

Naučnici protiv rađanja
Ilustracija / Foto: Depositphoto/ginasanders

Kineski stručnjak He Điankui je rekao da su njegove bliznakinje genetski modifikovane da budu otporne na virus HIV i da nije reč o tzv. dizajniranim bebama sa određenom bojom očiju ili koeficijentom inteligencije, ali je njegova objava izazvala osude u svetu.

Naučnici i etičari žele moratorijum na manipulisanje ljudskim jajnim ćelijama, spermom ili embrionima jer bi to "moglo imati trajne i moguće štetne učinke na vrste".

Globalni moratorijum bio bi na snazi sve dok zemlje ne izrade međunarodna načela koja će odrediti na koji će se način koristiti tehnologija, napisali su u članku objavljenom u časopisu Nejčer (Nature). Ne bi, međutim, obuhvatio genetski inženjering na istraživanja koja ne bi vodila rođenju dece.

Okvirni plan koji zahtevaju zaustavio bi pustolovne pokušaje za "reinženjeringom ljudske vrste", pišu stručnjaci u časopisu.

"Uvođenje genetskih modifikacija u buduće generacije imalo bi trajne i moguće štetne posledice na vrste", istakli su naučnici.
Ilustracija / Foto: Depositphotos/vitstudio
Direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) Frensis Kolins napisao je, u pismu časopisu, da se "NIH čvrsto zauzima" za zabranu i praksu koja bi trebalo odmah da stupi na snagu sve dok se zemlje ne obavežu na poštovanje međunarodnih načela koja će odrediti "hoće li i pod kojim uslovima takva istraživanja biti nastavljena".

"Nema sumnje da tehnologije izmene genoma imaju ogroman potencijal", kaže Kolins i dodaje da ima previše naučnih i etičkih pitanja koja traže odgovore.

Neki naučnici smatraju poziv za zabranom nepotrebnim jer neće sprečiti tajni rad stručnjaka kakav je He Điankui koji nije poštovao naučne kodekse.

Helen O'Nil, direktorka programa za Reproduktivne nauke i zdravlje žena na londonskom univerzitetu, smatra da predlog zanemaruje činjenicu da zabrana već postoji.

Zakonske i etičke mere postoje u Kini i to što je He "činio nije zato što mu je to dopustio zakon", jer on je zakon kršio, rekla je Helen O'Nil.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: