Lansirana najnovija raketa za ljudsku posadu: "Velika noć za SAD"

Američka najnovija raketa s kapsulom namenjenom za ljudsku posadu lansirana je u noći s petka na subotu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, u probnom letu kompanije Spejs Eks (SpaceX).

Život

Izvor: B92

Subota, 02.03.2019.

21:35

Lansirana najnovija raketa za ljudsku posadu:
Foto: Tanjug/AP Photo/Terry Renna

Jedini putnik u kapsuli je lutka nazvana Ripli, po vodećoj ličnosti iz filmova iz serijala "Osmi putnik". Spejs Eks bi trebalo da preveze kasnije ove godine ljudsku posadu svoje kapsule "Dragon" do svemirske stanice.

"Dragon" je trenutno na svom probnom letu na putu prema svemirskoj stanici do koje bi trebalo da stigne u nedelju ujutru, samo 27 sati nakon lansiranja.

Provešće pet dana povezana sa stanicom, pre nego što padne u Atlantik narednog petka - što predstavlja vitalnu obuku za narednu svemirsku odiseju, eventualno na leto, kada bi trebalo da bude dvoje astronauta u kapsuli.
Foto: Tanjug/SpaceX via AP
Osnivač i izvršni direktor Spejs Eksa Ilon Mask, izjavio je da je lansiranje bilo "super stresno" za posmatranje, ali je izrazio optimizam da će kapsula biti u stanju da prevozi ljude u ovoj godini, preneo je portal Klix.ba.

"Iskreno govoreći, malo sam emotivno iscrpljen. Moramo usidriti kapsulu na stanicu. Moramo je i vratiti, ali je do sada sve funkcionisalo i prošli smo najrizičnije faze", kazao je Mask.

Administrator NASA Džim Brajdenstin nazvao je to "velikom noći za Sjedinjene Američke Države", preneo je AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: