NASA je "na dobrom putu" da pronađe život izvan Zemlje

Američka svemirska agencija NASA do sada nije pronašla dokaze da život postoji ili da može postojati na Marsu, ali njeni stručnjaci sada veruju da su sve bliži stvarnom otkrivanju tragova života na Crvenoj planeti.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

13:39

NASA je
Foto: Depositphoto/Ruletkka

Svemirska agencija je uključena u niz projekata u potrazi za tragovima života na drugim mestima u Sunčevom sistemu, zbog čega se stalno spekulisalo o tome koliko su daleko od tog otkrića, prenosi Independent.

Na različitim planetama i mestima širom univerzuma, pričalo se da postoji mogućnost da "život procveta", a dosadašnja zapažanja sa Marsa pokazala su da je ta planeta mogla da bude "obećavajuće" mesto, na kome se nekada živelo ili se još živi.

Nakon što se svemirska agencija oprostila od rovera Oportjuniti, zahvaljujući kome se došlo do podataka koji su ukazali na to da je Mars aktivniji i zanimljiviji nego što se moglo pretpostaviti, NASA će i dalje nastaviti da traži život na toj planeti, ističe Džim Brajdenstin iz te svemirske agencije.

"Nije bilo toliko daleko od toga da se otkrije", rekao je on i dodao da bi buduće misije trebalo da omoguće naučnicima da se sakupljeni uzorci sa površine Marsa vrate na Zemlju, u nadi da će se doći do bioloških znakova koje su ostavila živa bića", rekao je on.

"Bićemo u mogućnosti da pogledamo uzorke i utvrdimo da li tamo ima takvih znakova. Cilj je otkriti život na drugom svetu, to je ono što pokušavamo da postignemo", zaključio je Brajdenstin, istakavši da smatra da je NASA na dobrom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: