Voda na Mesecu? Evo kako su to uspeli naučnici

Naučnici Američke svemirske agencije NASA otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Meseca.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

08:37

Voda na Mesecu? Evo kako su to uspeli naučnici
Foto: Getty

U saopštenju NASA navodi se da čestice nošene takozvanim sunčevim vetrom udaraju u površinu Meseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uslove za spajanje vodonika i kiseonika, elemenata koji čine vodu.

Stručnjaci su računarskom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma vodonika, koji se potom spajaju sa atomima kiseonika, koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2 koji se nalaze u Mesečevom tlu.

Naučnici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula OH ili H2O potrebno da naelektrisane čestice udare u površinu Meseca brzinom od 450 kilometara na sat.

Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja kiseonika iz molekula u Mesečevom tlu.

Fizičar Vilijam Farel iz NASA kazao je da svako tlo ima potencijal proizvodnje vode ukoliko bude izloženo sunčevim vetrovima.

Detaljni izveštaj naučnog istraživanja objavljen je u časopisu JGR Planets.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: