Otkriven najčudniji i najmanji satelit u našoj orbiti

Naučnici su otkrili još jedan satelit koji kruži oko Neptuna - zove se Hipokamp i najmanji je od svih Neptunovih satelita, prenosi Independent.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

10:39

Otkriven najčudniji i najmanji satelit u našoj orbiti
Foto:Youtube/printscreen

Novo otkriće se ponaša veoma čudno. Iako je bio na vidljivom mestu, tehničke sposobnosti astronoma nisu bile dovoljne da bi ga uočile.

Kada je letelica Vojadžer 2 prošla pored Neptuna 1989. godine, primetila je šest malih unutrašnjih satelita koji kruže oko planete. Svi su bili veoma mali i mnogo mlađi od Neptuna, pretpostavlja se da su formirani malo posle najvećeg – Tritona. Ali nova istraživanja pokazuju da je u blizini planete plutao još jedan, nezapažen i mali satelit.

Sa novim otkrićem, ukupan broj satelita oko Neptuna je 14 i to baca novo svetlo na ovu ogromnu planetu.

Sićušni satelit dobio je ime po morskom stvorenju iz grčke mitologije. Najmanji je od svih Neptunovih satelita – oko 34 kilometra. Kruži blizu Proteusa – najvećeg i najudaljenijeg Neptunovog satelita. Astronomi pretpostavljaju da je Hipokamp nastao od delova tog većeg satelita koji su se razleteli kada ga je pogodila velika kometa.

Oni ne isključuju i mogućnost da je Hipokamp formiran tamo gde je sada i da nema veze sa Proteusom. Ali njegova mala veličina i čudna lokacija sugerišu da je nastala u sudaru.

"Proteus ima neobično veliki krater koji se zove Faros – on predstavlja znak da je Mesec jedva uspeo da pobegne od uništenja", piše astronom En J. Verbiscer u članku povodom otkrića u orbiti oko Neptuna.

Autori članka kažu da je jedan od tih raštrkanih delova mogao da postane novi satelit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: