Na Antarktiku otkrivena rupa velika skoro kao Menhetn, a brzo se topi

Nedavno je otkrivena šupljina na antarktičkom glečeru veličine dve trećine Menhetna, koja raste velikom brzinom. Ovo saznanje uplašilo je naučnike koji kažu da to singalizuje brzo otapanje leda.

Život

Izvor: CNN

Nedelja, 03.02.2019.

08:00

Na Antarktiku otkrivena rupa velika skoro kao Menhetn, a brzo se topi
Foto: Thinkstock ilustracija

Ogromna rupa duboka blizu 300 metara nedavno je otkrivena i smatra se da se brzo širi na dnu glečera na zapadnom delu Antarktika, izjavili su iz NASA laboratorije. Ukupna veličina ovog glečera odgovara veličini Floride.

"Veličina i širenje novootkrivene rupe naprosto su nas iznenadili. Šupljina je nekada bila ispunjena s 14 milijardi tona leda, a većina ovog leda se otopila u protekle tri godine", kazali su stručnjaci iz NASA-e.

Posmatrajući donji deo antarktičkih glečera, istraživači se nadaju da će moći da izračunaju koliko brzo će se globalni nivo mora povećati kao odgovor na klimatske promene. U samom procesu istraživanja tim je koristio vazdušne i satelitske radare za otkrivanje šupljine.

"Godinama smo sumnjali da glečer nije bio čvrsto vezan za tlo ispod sebe. Zahvaljujući novoj generaciji satelita konačno možemo videti detalje", rekao je Erik Rignot, jedan od koautora studije.

Prema nekim procenama, glečer sadrži dovoljno leda da podigne nivo mora za malo više od 65 centimetara, kada bi došlo do otopljavanja.

"Ovaj glečer je od suštinskog značaja za projektovanje njegovog uticaja na porast nivoa mora u narednim decenijama", dodao je Rignot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: