Stigla sa Apola14: Najstarija stena na Zemlji, pronađena na Mesecu?

Jedan od uzoraka stena koje je posada Apola 14 donela sa Meseca izgleda da vodi poreklo sa planete Zemlje. Reč je o, za sada najstarijoj steni koja je nastala kada i sama planeta Zemlja, pokazuju najnovija istraživanja. Novootkrivena stena nastala je u periodu između četiri i 4.1 milijardi godina, 12.4 milja ispod zemljine kore. Ono što je najzanimljivije je to što je pronađena na Mesecu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.01.2019.

12:28

Stigla sa Apola14: Najstarija stena na Zemlji, pronađena na Mesecu?
Foto:gettyimages

Nasin Centar za istrazivanja Meseca utvrdio je da uzorak sadrži minerale poput kvarca i drugih, koji su karakteristični za Zemlju ali ne i za Mesec.

Postoji i mala verovatnoća da je stena formirana i na Mesecu. Međutim pronađeni uzorak nije kao ostali, koje je donela posada Apola 14, i zbog minerala od kojih je sastavljen i koji se nalazi na Zemlji, postavlja se pitanje kako je završio na Mesecu.

Mesec je nekada bio deo planete Zemlje, koji se odvojio nakon sudara sa velikim asteroidom. Naučnici su čak pronašli i delove Marsa koji su pali na Zemlju nakon udara. Zbog toga je moguće da je, u dalekoj istoriji našeg sunčanog sistema u kojoj su veliki asteroidi bili svuda, jedan udario u Zemlju, da su se njegovi delovi raspršili, i da se na taj način novootkrivena stena našla na površini Meseca.
Foto:gettyimages
Pre ovog otkrića, postojala su nagađanja o tome kako su izgledale rane zemljine stene. Postoje velike šanse da to što je nađeno na površini Meseca nije samo deo naše planete.

Glavni istražitelj i autor skoro objavljenog članka Dejvid Kring izjavio je da je sledići korak potražiti sličnu mineralnu strukturu u primercima stena sa Meseca kako bi se došlo do više podataka o Zemlji.

Pre ovog otkrića, smatralo se da je starost najstarije stene sa Meseca iznosila dve milijarde godina, prenosi Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: