"Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival"

Izložba o Nikoli Tesli, koja prezentuje najvažnije segmente iz života genijalnog izumitelja srpskog porekla, njegove ideje i doprinose savremenoj civilizaciji i budućim generacijama, otvorena je danas u japanskom gradu Hofu.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.01.2019.

19:40

Foto: Gettyimages

Publika će izložbu "Nikola Tesla - srpski genijalni izumitelj - Edisonov rival" u Muzeju Solar u Hofui moći da vide do sredine marta, a tim povodom u Japan su iz Beograda stigle tri tone eksponata - svetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija...

Prema rečima direktorke Muzeja Nikole Tesle u Beogradu Ivone Jevtić, koja će tim povodom boraviti u tom gradu, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg japanskog ambasadora Tadašija Nagaija.

Izložba u Japanu, upriličena je manje od mesec dana nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju, u Kini, koju je videlo više od pola miliona ljudi.

Jevtićeva je najavila i da će već krajem februara izložba o Tesli biti otvorena u Nikoziji, na Kipru, a potom, u septembru, i u Atini. Prema njenim rečima, u toku su pregovori o gostovanju izložbe u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.

Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji nauke, rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj austrijskoj imperiji. Umro je na Božić 7. januara 1943. godine u Njujorku, u SAD, gde je živeo prethodnih šest decenija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: