Naučnici upozoravaju: "Stižemo do tačke bez povratka"

Pretnje izazvane klimatskim promenama mogle bi biti veće nego što se ranije predviđalo. Prošle godine globalna emisija ugljen-dioksida dostigla je rekordan nivo, pa naučnici sada upozoravaju da smo stigli do tačke posle koje više neće biti povratka.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

16:43

Naučnici upozoravaju:
Foto: Thinkstock/ilustracija

Ukoliko se nastavi sa ovolikom emisijom ugljen-dioksida, istraživanje pokazuje da vegetacija na Zemlji neće moći s tim da se nosi. Onog trenutka kada sposobnost biljaka da apsorbuju CO2 dođe do maksimuma, globalno zagrevanje moglo bi znatno da se ubrza.

Naučnici sa Univerziteta u Kolumbiji istraživali su kako se hidrološki ciklusi Zemlje mogu povezati sa mogućnošću izdvajanja CO2. Naime, kako se planeta zagreva tako će se menjati i uzorci padavina, a s time i mogućnost vegetacije da apsorbuje CO2.

"Nejasno je, međutim, da li zemlja može da apsorbuje ovoliku količinu ugljen-dioksida. Ukoliko on dođe na svoj maksimalan nivo, zagrevanje bi moglo da se ubrza s teškim posledicama po ljude i okolinu. To znači da moramo da delujemo sada kako bi izbegli onaj najcrnji scenario", upozorio je glavni istraživač Pjer Džentin, prenosi Dejli mejl.

Naučnici upozoravaju da bi smanjenje vlage zemljišta i rast nivoa emisija CO2 mogli da utiču na povećanje koncentracije CO2 u atmosferi. Naime, vlaga tla utiče i na sposobnost apsorpcije CO2, a kako se klimatske promene ogledaju u ekstremnim vremenskim prilikama, taj problem bi mogao da bude još gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: