- Nauka -

Svetski magnetni model brzo se menja: Severni pol može postati Južni

Iako je prvobitno objavljeno da će ažuriranje Svetskog magnetnog modela biti 15. januara ove godine, datum je pomeren zbog delimične blokade rada američke administracije.

Izvor: Nature
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zemljino magnetno polje, na kojem se temelje globalni navigacioni sistemi, ubrzano se menja, pa se Severni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru.

Zbog toga će se Svetski magnetni model (WMM), umesto 2020. godine, kako je planirano, ažurirati 30. januara ove godine.

Iako je prvobitno objavljeno da će ažuriranje Svetskog magnetnog modela biti 15. januara ove godine, datum je pomeren zbog delimične blokade rada američke administracije, piše časopis "Priroda" (Nature).

Na temelju Svetskog magnetnog modela podešavaju se sve navigacije (GPS) od Gugl mapa na pametnim telefonima do brodskih sistema. Svetski magnetni model ažurira se svakih pet godina kako bi savremena navigacija pratila promene u Zemljinom magnetnom polju.

Iako je trebalo da se ažurira 2020. godine, do 2018. godine toliko se poremetio da je potrebno hitno ažuriranje.

Naime, Severni magnetni pol prošle godine je premašio Međunarodnu vremensku granicu brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao pre 1990. Iako nije poznat tačan razlog zbog kojeg se to događa, naučnici pretpostavljaju da je uzrok pomeranje velikog sloja tečnog metala ispod Kanade. Magnetno polje u stalnom je pokretu, a promene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije.

U prvom redu, već 2016. godine došlo je do geomagnetskog pomicanja ispod Južne Amerike, što znači da se Svetski magnetni model pomerio odmah nakon poslednjeg ažuriranja 2015. godine. Osim toga, pomicanje Severnog magnetnog pola dodatno je pogoršalo situaciju.

Dakle, prema procenama naučnika, do ove greške dolazi upravo zbog kombinovanog učinka globalnog geomagnetnog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju od 2015. do 2016. i brze promene magnetnog polja u samom severnom polarnom području.

Kako bi ispravili model, naučnici su u njega uvrstili podatke prikupljene u poslednje tri godine, uključujući zabeleženi geomagnetni pomak iz 2016. Novi model trebalo bi, kada bude objavljen, da ostane tačan sve do sledećeg redovnog ažuriranja 2020. godine.

Fil Livermor, britanski geomagnetičar sa Univerziteta u Lidsu, na sastanku američkih geofizičara je istakao kako se čini da položaj Severnog magnetnog pola zavisi od dva krupna magnetna polja, jedno je ispod Kanade i jedno ispod Sibira.

"Kako sada stvari stoje, sibirski dobija utakmicu", zaključio je Livermor.

U najgorem scenariju, Zemljino magnetno polje moglo bi da se preokrene tako da Severni pol postane Južni, a Južni Severni. To bi moglo da uništi globalnu električnu mrežu, a život na površini planete da izloži većim količinama sunčevog zračenja.

strana 1 od 14 idi na stranu