"Teslino ime mora više da se čuje, nije mu dato mesto kao Edisonu"

Generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković otvorila je juče Konferenciju posvećenu Nikoli Tesli, uz poruku da svi mi možemo, na ovaj ili onaj način, da doprinesemo promociji imena i rada tog slavnog srpskog naučnika i pronalazača u Americi i svetu.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.01.2019.

11:15

Foto: Gettyimages

Konferencija, koja se tradicionalno organizuje od 2013. godine, održana je u njujorškom hotelu "Njujorker", u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije i uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, upravo u cilju takve promocije Tesline zaostavštine.

Živkovićeva je u izjavi Tanjugu rekla da je interesovanje javnosti za konferenciju mnogo veće nego prošle godine, da je konferencijska sala bila puna, te da na njoj učestvuju različiti govornici iz oblasti nauke, umetnosti, ali i predstvnici Naučnog centra Teksas (Texas Science Centre).

Ovaj centar, kako je rekla, uspeo je da sačuva poslednju Teslinu laboratoriju na Long Ajlendu i namerava tu da jednog dana podigne Teslin muzej u Americi.

"Ta organizacija je otkupila zemljište na kojem se nalazi laboratorija, ali trenutno prikupljaju sredstva da se laboratorija dovede u faktičko stanje onako kakva je bila u vreme Nikole Tesle, a tu su i drugi projekti, uključujući interaktivni naučni centar pored muzeja", rekla je Živković.

Ona je ukazala da je cilj konferencije promovisanje rada i imena Nikole Tesle koji, kako je istakla, nije dovoljno poznat u SAD onoliko koliko bi trebalo.

"Moja poruka je da svi mi možemo na ovaj ili onaj način da doprinesemo da se Teslino ime više čuje u Americi, da se o njemu više zna jer, na žalost nije ni približno mestu koje je dato Edisonu", rekla je ona.

Kako je dodala, preduzete su mere da se to promeni, ima puno entuzijasta koji rade na tome da se Tesla uvede u školski sistem SAD, ali postoji mnogo prostora da svako od nas doprinese tome.

Živković je, u svom obraćanju učesnicima konferencije, pozvala Amerikance da posete Muzej Nikole Tesle u Beogradu uz najavu vlade Srbije da će on biti preseljen na veću lokaciju gde će kompletna postavka muzeja moći da se postavi, a dodala je i da postoji direktan let između SAD i Srbije.

Na skupu u "Njujorkeru", hotelu u kome je Tesla živeo poslednjih 10 godina života, i gde je i umro 7. januara 1943. godine, govorilo je više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske. Skup je, kako je ranije rekao predsednik Fondacije Nikola Lončar, priprema za Tesla Fest planiran za januar 2020. u "Njujorkeru" i u julu 2019. u Beogradu.

Prema rečima Lončara, Fondacija se zalaže da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim mladima širom sveta, kako bi se inspirisali da delaju u Teslinom duhu za dobrobit čovečanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: