Bio je čovek iz budućnosti čiji su izumi promenili svet

Na današnji dan pre 76 godina u Njujorku je preminuo Nikola Tesla, jedan od najvećih svetskih istraživača i naučnika u oblasti elektrotehnike. Ovaj velikan srpskog porekla iza sebe je ostavio više od 700 pronalazaka.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2019.

15:00

Bio je čovek iz budućnosti čiji su izumi promenili svet
Foto: GettyImages

Da nije bilo Nikole Tesle, svet kakav danas poznajemo verovatno ne bi ni postojao. Jedan od najvećih genijalaca u istoriji čovečanstva umro je na današnji dan pre 73 godine. U trenutku smrti imao je 87 godina.

Rođen u Smiljanu, u tadašnjoj Austrugarskoj (danas Hrvatska), 1856. godine, ali je gotovo ceo život proveo u Americi, gde je i stvorio sve izume. Imao je više od 700 izuma među kojima su: naizmenična struja, daljinsko upravljanje, radar, upotreba X zraka, laser... Slobodno možemo reći da su njegovi izumi promenili svet.

Poslednje godine života proveo je u hotelu "Njujorker" u Njujorku. Živeo je u apartmanu broj 3.327 na 33. spratu, gde je i preminuo.

Na godišnjicu njegove smrti, podsećamo vas na neke zanimljivosti iz života ovog genijalnog naučnika.

Rivali, ali ne i neprijatelji

Iako se njihov odnos često tumači kao neprijateljski, to baš i nije bilo tako. Na početku karijere, Tesla je radio za Edisona, da bi ga kasnije napustio zbog rada na sopstvenom projektu. Edison je bio prisutan na nekim Teslinim predavanjima, a takođe mu je ustupao i svoju laboratoriju.

Međutim, Edison je Tesli obećao 50.000 dolara ako mu pomogne sa jednim projektom, ali je kasnije rekao da se samo šalio. Tesla je iste sekunde prekinuo saradnju.

Tesla i Markoni

Do 1943. godine Guljelmo Markoni je smatran pronalazačem radija. Tada mu je Vrhovni sud SAD oduzeo patentno pravo i dodelio ga Nikoli Tesli, jer je dokazano da je Teslin patent stariji.

Nagrada "Nikola Tesla"

Svake godine u Njujorku se naučnicima pronalazačima dodeljuje nagrada “Nikola Tesla”, za izvanredan doprinos i dostignuća na području električne energije.

Tesla i slava

Teslu je pratio glas samotnjaka i ekscentrika. Nije ga zanimala slava već isključivo izumi koji će promeniti svet.

Nobelova nagrada

Agencija Rojters je 6. novembra 1915. godine javila da su Tesla i Tomas Alva Edison dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, ali je ista agencija istog dana obznanila da su ipak nagrađeni Vilijam Henri Breg i Lorens Henri Breg. Glasine kažu da Tesla nije hteo da deli nagradu sa Edisonom, smatrajući da on nije naučnik.

Nesanica

Tesla je tvrdio da je spavanje gubitak vremena i zato je spavao samo nekoliko sati dnevno.
Spomenik Nikoli Tesli u Beogradu / Foto: EPA-EFE / Koèa Sulejmanoviæ
Bio je duhovit čovek

Iako to mnogima nije poznato, Tesla je imao odličan smisao za humor. Nakon večere sa piscem i pesnikom Radjardom Kiplingom, napisao je kratko pismo prijatelju:

"Šta li se to događa sa Kiplingom? Usudio se da me pozove na večeru u opskurnom hotelu, sa dlakama i bubašvabama u supi."

Razvio pametni telefon još 1901.

Iako njegova ideja nije bila sprovedena u delo, Tesla je sa svojim poslovnim partnerom Džej Pi Morganom radio na frekvenciji koja bi trebalo da se emituje na uređaj koji može da se drži u ruci. Uslovno rečeno, Tesla je već tada zamislio bežični internet i pametni telefon.

Nije podnosio bisere

Tesla toliko nije voleo bisere da je čak odbijao i da priča sa ženama koje ih nose. Jednog dana je poslao kući svoju sekretaricu, pošto ih je nosila oko vrata. Tesla je, međutim, svaki dan na večeru nosio bele rukavice i bio je ponosan na svoj stil.

Fotografsko pamćenje i higijenske navike

Nikola Tesla je bio u stanju da zapamti knjige i slike, imao jaku maštu i sposobnost vizuelizacije u tri dimenzije. Upravo mu je ta sposobnost pomogla da se bori protiv zastrašujućih noćnih mora koje je imao kao dete. Da bi pobedio strah od kolere, od koje je patio kao mladić, razvio je preterane higijenske navike.

Svemir

Po Tesli je nazvan asteroid 2244 Tesla, te krater na Mesecu.

Tesla motors

Američki inovator i biznismen Ilon Mask nazvao je svoju kompaniju Tesla motors u čast velikom naučniku.
Spomenik Nikoli Tesli na Nijagarinim Vodopadima / Foto: EPA-EFE / Warren Toda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: