- Nauka -

Pogledajte kako izgleda zimska idila na Marsu FOTO

Novootkrivena slika Evropske svemirske agencije (ESA) daje zapanjujući izgled kratera napunjenog ledom na Marsu, koji podseća na golo oko.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Thinkstock
Foto:Thinkstock

Pročitajte još:

Naučnici iz ESA podelili su sliku kratera Korolev, dužine 82 kilometra i ispunjenog ledom koji dostiže dubinu nešto više od tri kilometra.

Koji tip uređaja može da snimi tu sliku? U ovom trenutku, jedini koji istražuju područje Mars su roveri sa ograničenim geografskim rasponom koji istražuju površinu visokog stepena na Marsu.

Ova slika, međutim, izgleda kao da je uzeta iz prozora aviona koji leti kroz atmosferu Crvene planete. Kako se to dešava, slike su zapravo simulacija, istražujući površinu Marsa sa visine.

Ravni satelitski snimci ESA "Mars ekspres orbitera" postavljeni su preko postojećih topografskih podataka. Pomeranje u perspektivi daje posmatraču intimniji pogled na Mars. Umesto belih tačaka na dvodimenzionalnoj mapi, lakše je razumeti kako stvarno izgleda Crvene planete.

Nauka

Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Kosmička sonda "Nju horajzons" (engl. New Horizons) koju je NASA 2006. godine lansirala u svemir, 1. januara 2019. godine trebalo bi da stigne do najudaljenije tačke Sunčevog sistema kojoj je ikada pristupio uređaj sa Zemlje.

Nauka ponedeljak 31.12. 18:55 Komentara: 16
strana 1 od 14 idi na stranu