- Nauka -

NASA šalje nuklearnog robota da traži vanzemaljce?

Naučnici, uključujući i istraživače u NASA predložili su plan da se napravi nuklearna robotska bušilica koja bi trebalo da kopa duboko u središte Jupiterovog meseca Evropa, a u nadi da će tamo naći vanzemaljce.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj plan nudi mogućnost da se istraži da li se na Jupiterovom mesecu, duboko ispod njegove površine, kriju vanzemaljci, kako to sumnjaju pojedini naučnici, prenosi Independent.

Voda sakrivena ispod površine Jupiterovog meseca smatra se jednim od najperspektivnijih mesta za pronalaženje vanzemaljskog života u našem solarnom sistemu. Ali on je zaglavljen ispod debelog leda, što otežava direktno istraživanje.

Zato su naučnici predložili da se napravi robot koji će uspeti da prokopa taj led i istraži šta se ispod njega zapravo i nalazi.

Bušilica bi takođe, kako su naveli, procenila životni položaj ledene ljuske i okeana koji se ispod nje nalazi.

Ipak, kod ovog predloga postoji veliki broj otvorenih pitanja, među kojima je kako će ta bušilica uopšte stići na tu udaljenu planetu.

Još jedno pitanje ih muči na koje još nemaju odgovor, a to je kako bi se prenela poruka sa robota do Zemlje kroz duboki led na Jupiterovom mesecu.

strana 1 od 14 idi na stranu