- Nauka -

Srbija već jednom istupila: Hoće li nam se isplatiti članstvo u CERN?

Srbija je pre nekoliko dana postal 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, čiji je bila jedan od osnivača. Srbija je prva zemlja iz regiona koja pristupa CERN-u. Na punopravno članstvo čekaju Kipar i Slovenija, dok je Hrvatska u fazi aplikacije za pridruženo članstvo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI
Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

Odluka o punopravnom članstvu Srbije u CERN doneta je u Ženevi jednoglasno. Šta će ovo članstvo doneti Srbiji, naučnicima i koliko će nas to koštati, u "Jutru" na TV Prva govorio je dr Mihajlo Mudrinić, pomoćnik direktora za akceleratorske tehnologije i IT u Institutu Vinča.

"Sav novac koji država daje za nauku vraća se društvu. Da bismo mogli da se razvijamo u naučnom smislu i da imamo konkurenciju, CERN je idealna institucija koja okuplja naučnike celog sveta", objasnio je on.

"Punopravno članstvo znači da će srpski naučnici u Savetu moći da prisustvuju zatvorenim sednicama na kojima se donose odluke finansijske prirode… Kad ste u CERN-u vi podižete kvalitet svojih naučnika", istakao je Mudrinić, te dodao da će Srbija moći da koristi i sve njihove resurse i učestvuje u odlučivanju.

U kakvom odlučivanju će moći da učestvuje pogledajte u video-materijalu:

strana 1 od 14 idi na stranu