- Nauka -

Šta Srbiji donosi članstvo u CERN?

Godinama je Srbija čekala da postane član Evropske organizacije nuklearna istraživanja CERN, što je konačno postala, po drugi put u poslednjih 50 godina. Ovakva odluka trebalo bi pozitivno da se odrazi na na Srbiju i samu naučnu zajednicu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Pročitajte još:

Konačno! Srbija primljena u CERN!

Srbija sve bliža CERN-u?

U CERN-u nepoželjni naučnici koji tvrde ovakvo nešto

Članstvo u ovoj organizaciji srpskim naučnicima će pružiti mogućnost saradnje i njihovo učešće u istraživanjima koja se u Ženevi realizuju.

Programski director Petnice, Nikola Božić, za portal B92.net rekao je da će to biti podsticaj fundamentalnim naukama.

"One su uz obrazovanje najvažniji činioci razvoja nekog društva. Ulaskom Srbije u CERN biće to podsticaj i za razvoj nauke u celom regionu, jer naučnici intenzivno sarađuju. A ako posmatramo Berlinski proces u okviru pridruživanja EU vidimo da in on podrazumeva podršku još intenzivnijem regionalnom povezivanju u oblasti nauke”, rekao je Božić.

I ne samo, to. Kako se iz budžeta Srbije izdvaja veoma malo novca iz državnog budžeta, svega 0,3 odsto BDP, ovakvo članstvo će pomoći i pri ovom “problemu”.

"Mi nemamo mogućnosti da sami mnogo izdvajamo u naučnu infrastrukturu, pa je članstvo u ovakvim projektima veoma značajno, jer naša akademska zajednica može učestovati u istraživanjima koja bi nam inače bila nedostupna”, objasnio je Božić.

Ističe da je veoma važno da se razume da su ulaganja u nauku i obrazovanje investicije u budući razvoj našeg društva - svakog društva.

"Finansiranjem članstva u CERN naša država podstiče razvoj nauke, ali je važno da se obim sredstava za nauku poveća i z naše istraživače i institucije u Srbiji”, poručuje Božić.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Skupština Srbije i Unesko, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Kao jedna od republika Jugoslavije, Srbija je bila među osnivačima ove organizacije 1954. godine, ali je 1961. godine prestala da bude član, iz "ekonomskih razloga", a nakon više od pola veka, u martu 2012. godine Srbija se vratila u CERN kao pridruženi član, koji je na putu ka punopravnom članstvu.

Rezolucija Saveta CERN iz 2010. godine predviđa da svaka država koja aplicira za članstvo mora da prođe kroz period pridruženog članstva, koji može da traje minimum dve godine, a maksimum pet godina.

Piše: B. Gigović Grubić

Nauka

Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Kosmička sonda "Nju horajzons" (engl. New Horizons) koju je NASA 2006. godine lansirala u svemir, 1. januara 2019. godine trebalo bi da stigne do najudaljenije tačke Sunčevog sistema kojoj je ikada pristupio uređaj sa Zemlje.

Nauka ponedeljak 31.12. 18:55 Komentara: 16
strana 1 od 14 idi na stranu