- Nauka -

Kako će otkrića sa Antarktika pomoći astronautima u misijama na Mars?

Naučnici sa Antarktika ulaze u stanje "psihičke hibernacije" kako bi uspeli da se izbore sa stresom, kontantnom tamom, izolacijom, pokazali su najnoviji rezultati studije koja je trajala pune dve godine.

Izvor: B92
Podeli
Printscreen YouTube/European Space Agency, ESA
Printscreen YouTube/European Space Agency, ESA

To istraživanje bi moglo da olakša buduće misije na Mars i druge planete, tokom kojih bi astronauti dugo vremena bili izolovani duži vremenski period.

Naime, istraživači su proučavali radnike na stanici "Konkordija" na Antarktiku, gde temperature mogu da padnu i ispod minus 80 stepeni Celzijusovih u zimskom periodu, i gde se Sunce ne podiže iznad horizonta.

Osoblje stanice na Antarktiku prijavilo je različite probleme, od narušenog raspoloženja i anksioznosti do težih psihijatrijskih reakcija.

Ove promene su naročito izražene tokom zimskog perioda. Naime, široka prostranstva prekrivena su mrakom, pa boja, mirisi i zvuci skoro da i ne postoje, te dodaju na osećaju usamljenosti.

U takvim okolnostima biološki sat može potpuno da se poremeti, pa zaposleni u toj Istraživačkoj stanici pate od nesanice.

"Istraživanja ukazuju na određeni oblik psihološke hibernacije", rekao je doktor Nejtan Smit sa Univerziteta Mančester.

Uz podršku Evropske svemirske agencije, naučnici Univerziteta u Mančesteru, Univerziteta u Bergenu u Norveškoj i Univerziteta u Tilburgu u Holandiji analizirali su promene u kvalitetu sna, emocije i strategije za zaštitu od stresa zaposlenih na stanici "Konkordija" tokom dve zime.

Istraživanjem su utvrdili da je tokom zime zaposlenima san znatno slabiji, da gotovo i da nemaju pozitivne emocije, kao i da se situacija poboljšava pojavom Sunca. To je rezultat i koji su očekivali.

Tokom istraživanja, naučnici su otkrili da aktivna primena različitih strategija za borbu protiv stresa, kao što su pokušaj rešavanja problema i razgovor sa samim sobom kao način utehe, opadaju tokom zime, piše Dejli mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu