- Nauka -

NASA stigla do asteroida koji bi jednog dana mogao da udari u Zemlju

Posle dvogodišnjeg jurenja, Nasina sonda stigla je do asteroida Benua. Robotski istraživač Oziris-Reks u ponedeljak se udaljio 19 kilometara od svemirske letelice, a u asteroidovu orbitu trebalo bi da uđe do kraja godine. Nijedna svemirska letelica nikada do sada nije prišla jednom takvom telu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty/ilustracija
Foto: Getty/ilustracija

Pročitajte još:

NASA objavila prvi 8K snimak iz svemira VIDEO

NASA: "Lovac na planete" otkrio novu Super - Zemlju

Benu se smatra potencijalno opasnim asteroidom, a prema procenama naučnika, u neposrednoj blizini Zemlje mogao bi da se nađe za jedno 150 godina.

Ukoliko bi se sudario sa Zemljom, Benu bi verovatno napravio veliki krater.

Oziris-Reks treba da prikupi najmanje 60 grama prašine i šljunka, što je prvi takav pokušaj SAD nakon jedne manje misije na drugi asteroid, koju je sproveo Japan. Svemirski brod neće sleteti, već će u 2020. godini uz pomoć mehaničke ruke od tri metra pokušati da pokupi čestice sa asteroida.

Planirano je da se kontejner za uzorke vrati na Zemlju, tačnije u Jutu u SAD, u narednih nekoliko godina.

"Jedva čekamo da istraživanje počne", tvitovao je naučnik Dante Loreta sa Univerziteta u Arizoni, prenosi Gardijan.

"Do Benua i nazad", dodao je.

Benu je udaljen 122 miliona kilometra od Zemlje i procenjuje se da mu je prečnik oko 500 metara. Naučnici će saopštiti više detalja o ovom asteroidu sledeće sedmice tokom sastanka u Vašingtonu.

Veličine većeg automobila, svemirska letelica će pratiti asteroid godinu dana, pre nego što sa njega izvuče neophodne čestice i vrati se na Zemlju.

U međuvremenu, japanska svemirska letelica primetila je još jedan asteroid koji se nalazi blizu Zemlje i saopštili su da su krenuli u misiju uzimanja čestica sa njega.

Ovaj asteroid je nazvan Riugu i dvaput je veći od Benua.

Podaci sa ovog asteroida trebalo bi da na Zemlju stignu do 2020. godine.

Nauka

Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Kosmička sonda "Nju horajzons" (engl. New Horizons) koju je NASA 2006. godine lansirala u svemir, 1. januara 2019. godine trebalo bi da stigne do najudaljenije tačke Sunčevog sistema kojoj je ikada pristupio uređaj sa Zemlje.

Nauka ponedeljak 31.12. 18:55 Komentara: 16
strana 1 od 14 idi na stranu