- Nauka -

Hoće li ovog puta Sojuz bezbedno stići na Međunarodnu stanicu?

Raketa Sojuz je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje uspešno ponela kapsulu s troje astronauta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pročitajte još:

Havarija na Sojuzu, raketa pristala u Kazahstan

Sojuz ponovo leti: Fascinantan snimak rakete na putu ka svemiru VIDEO

Kapsula bi trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu šest ipo sati posle lansiranja. U letelici lansiranoj raketom s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu su astronautkinja američke svemirske agencije NASA, An Maklejn, Dejvid Sen-Žak iz Kanadske svemirske agencije i Oleg Kononjenko iz Ruske svemirske agencije Roskosmos.

Poletanje je obavljeno po planu u 17.31 po lokalnom vremenu (13.31 po centralnoevropskom vremenu). To je prvo lansiranje posade od neuspelog u oktobru kada je zbog kvara rakete Sojuz aktiviran automatski sistem za spasavanja pomoću kojeg su se američki astronaut Nik Hejg i ruski Aleksej Ovšinin vratili na tlo.

Potom su četiri Sojuza lansirana bez posade da bi se pripremilo ponovno putovanje ljudi do Međunarodne svemirske stanice.

Nauka

Nova godina na samom rubu Sunčevog sistema

Kosmička sonda "Nju horajzons" (engl. New Horizons) koju je NASA 2006. godine lansirala u svemir, 1. januara 2019. godine trebalo bi da stigne do najudaljenije tačke Sunčevog sistema kojoj je ikada pristupio uređaj sa Zemlje.

Nauka ponedeljak 31.12. 18:55 Komentara: 16
strana 1 od 14 idi na stranu