- Nauka -

Tajna naučna agencija šalje agente u svemir

Kakve sve osobine, sposobnosti i veštine treba da ima tajni agent koji kreće u osvajanje svemira? Odgovor na ovo pitanje čeka vas na 12. Festivalu nauke, koji se od 29. novembra do 2. decembra održava na Beogradskom sajmu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neodoljivi duo koji nastupa pod imenom Hevelijuze Nauki čine Tomaš Ružkovski i Pavel Jaškolski, poljski naučnici koji su se prvi put beogradskoj publici predstavili na prošlogodišnjem Festivalu nauke. Njihov naučni šou program "Tajna naučna agencija" oduševio je posetioce svih uzrasta, a ove jeseni vraćaju se sa pričom koja poprima svemirske razmere! Nastupom na Naučno-fantastičnoj bini u hali 5 Beogradskog sajma, oni će pokazati šta sve treba da krasi jednog tajnog agenta ukoliko ga misija odvede na put u svemir, dok će šetajući se svakodnevno kroz hale 3 i 3A sa zainteresovanim posetiocima vršiti niz jednostavnih eksperimenata iza kojih stoje ne tako jednostavne naučne zavrzlame. O svemu tome Pavel i Tomaš govore ekskluzivno za portal B92.

Ovo je drugi put da učestvujete na Festivalu nauke. Da li ste uzbuđeni?

Uzbuđeni jesmo, ali i pomalo nervozni. Kada nastupate negde prvi put, jednostavno se trudite da date sve od sebe. Ukoliko publika to prihvati, odlično. A ako ne, pa... verovatno nas više nećete videti. Ali kada vas negde pozovu drugi put, stvari postaju mnogo složenije. To znači da smo se dopali publici. Da žele još. Da imaju veća očekivanja. Zbog toga moramo da budemo još bolji. Ali, da li mi uopšte možemo bolje od ovoga?

Foto: Festival nauke
Foto: Festival nauke

A šta je sa onima koji će vas gledati prvi put ove godine? Kako biste im se predstavili?

A sada, dame i gospodo... Na scenu stupa poljski naučni tandem čiji je šou-program osvojio više međunarodnih priznanja! Zgodni, mladi agenti Tajne naučne agencije! Dovoljno hrabri da celu binu dignu na mnogo viši nivo – u svemir! Molimo aplauz za Heweliusze Nauki.

U redu, a šta je sa onima koji vas već poznaju? Šta se promenilo od prošlog Festivala nauke? Šta nam donosite ovog puta?

Ako ćemo iskreno, Pavel se malo ugojio, a Tomek ima nekoliko sedih više nego prošle godine. Ali ukoliko ste nas gledali prošle godine, na 11. Festivalu nauke i dopalo vam se ono što smo radili, to je svakako iznad svih naših očekivanja. Molimo vas, dođite i ove godine i obavezno nam se javite!

Foto: Festival nauke
Foto: Festival nauke

Prošle godine vaš naučni šou-program za temu je imao Tajnu naučnu agenciju. Ove godine, kažete, šaljete agente u svemir. Otkud to?

To je sve zbog Ilona Muska. On je krenuo sa komercijalizacijom putovanja u svemir i naša agencija želi da bude deo tog biznisa. Pokušavamo da delujemo što je brže moguće i da zahvatimo što veći deo kolača.

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je „Zemlja budućnosti“. Kako vi zamišljate našu planetu u budućnosti?

Voleli bismo da svaka kuća, svaka škola, svaka radnja, kafić, plaža ili planina imaju mašine za teleportovanje. Tako bi Zemlja budućnosti bila bez automobila, puteva, saobraćajnih gužvi, aviona i aerodroma. Mnogo manje zagađivanja i mnogo više uživanja u životu.

Šta mislite da svako od nas može da uradi da bi sačuvao našu planetu? Šta bi bio vaš savet?

Učite fiziku!

strana 1 od 11 idi na stranu