- Nauka -

Poziv mladim istraživačima: Želimo da ostanete ovde

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je danas poziv za učešće 100 talentovanih mladih istraživača u naučnoistraživačkim projektima koje realizuju akreditovane naučnoistraživačke organizacije u tekućem ciklusu istraživanja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Pravo da učestvuju na pozivu imaju istraživači koji su prvi put upisali doktorske studije u školskoj 2018/2019 godini, a poziv će biti otvoren do 15. decembra. Ovim pozivom, kao i prethodnim Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo, kako navode, šalju jasnu poruku da žele da najbolji mladi istraživači ostanu u Srbiji i postižu zapažene rezultate u svojoj zemlji.

Nakon osam godina u kojima nije bilo sličnih poziva Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je 1. marta objavilo Poziv za talentovane mlade istraživače - studente doktorskih akademskih studija za učešće na naučnoistraživačkim projektima.

Pravo da se prijave imali su doktorandi čija je prosečna ocena na prethodnim nivoima studija bila najmanje devet, dok je drugi uslov bio da kandidat nema više od 30 godina (rođeni 1988. godine ili kasnije). Definisanjem ovakvih uslova cilj je da se postigne izvrsnost, odnosno da se u sistem finansiranja uključe najbolji mladi istraživači.

Do sada se, po ovom pozivu, na projekte koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uključilo više od 840 novih istraživača, a proces uključivanja je i dalje u toku, zbog složene procedure izbora u zvanja.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu