- Nauka -

Još samo nekoliko sati do "sedam minuta terora" na Marsu FOTO

Večeras bi na Mars trebalo da sleti sonda InSight, prenose svetski mediji. Sonda, čije je puno ime "Mars Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport", odnosno Mars Insajt, trebalo bi da sleti na već unapred odabranu ravnicu Elisijum Planitia (Elysium Planitia) na severnoj polulopti Marsa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sonda ima brojne instrumente kojima će moći da kopa i istražuje tlo Marsa. Senzore će moći da zabije i do pet metara u dubinu Crvene planete. Na taj način će moći da istraži sastav tla, geodetsku aktivnost, meri temperaturu i slično.

Sonda bi večeras u 20.53 (19:53 GMT) trebalo da pošalje signal i potvrdi uspešno spuštanje na udaljenu planetu.

Lansiranje Satelita / Foto: Getty
Lansiranje Satelita / Foto: Getty

Kao i kod prethodnih misija, sondu Insajt čeka "sedam minuta užasa". U tom razdoblju sonda treba da uspori s velike brzine na prosečnu brzinu hodanja te da se na kraju lagano i nežno spusti na površinu Marsa. Tokom "sedam minuta užasa" mnogo toga može da krene po zlu, prenosi CNN.

"Mnogi su pokušali, većini to nije uspelo. Verovatnost da ćemo uspeti je 50 -50 odsto”, rekao je čelnik Nase Tomas Zurbuhen.

Lansiranje Satelita / Foto: Getty
Lansiranje Satelita / Foto: Getty

"Dali smo sve od sebe. Preduzeli smo sve potrebne mere, sve čega smo mogli da se setimo da ulazak sonde u atmosferu i spuštanje na planetu prođu bez problema. Ali Mars je dosta nestašna planeta. Mi smo spremni, sonda je spremna, ali ne znamo je li Mars spreman", rekao je Tom Hofman, šef projekta Insajt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu