- Nauka -

Naučnici su na korak od beskonačne energije

Kineski naučnici s Instituta za fiziku Hefei objavili su da su u fuzijskom reaktoru EAST postigli temperature veće od 100 miliona stepeni Celzijusovih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Time su ostvarili novi rekord u fuzijskoj tehnologiji i približili nas novom dobu komercijalno isplative energije. Naime, za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski ne bi zagađivao okolinu radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije, piše Science Alert.

Međutim, proces fuzije je veoma nezgodan. Kako bi se dobila energija iz atoma postupkom fuzije, potrebne su izuzetno visoke temperature i pritisci.

Duboko u unutrašnjosti Sunca, fuzija se dešava tako što se atomi vodonika sjedinjuju jedni s drugima zbog snažnog uticaja gravitacije i temperature od 15 miliona stepeni Celzijusovih.

"Ako želimo da postignemo isti rezultat na Zemlji, moramo, a s obzirom na to da ne možemo da proizvedemo gravitaciju Sunca, da stvorimo temperature skoro sedam puta veće nego što su one na Suncu i pritom održavamo plazmu stabilnom. Ona ni u jednom trenutku ne bi smela da dođe u dodir sa skladištem u kojem se odigrava fuzija. Kada bismo to uspeli, nastala bi energetska revolucija, novo doba u fizici. Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski reaktor gotovo uopšte ne bi zagađivao okolinu. "Otpad" takvog reaktora većinom bi bio helijum koji nije štetan za floru i faunu", naveli su naučnici.

Nemački naučnici nisu uspeli

Pre nekoliko godina, naučnici nemačkog Instituta Maks Plank za fiziku plazme uspešno su testirali eksperimentalni reaktor Vendelstajn 7-X, najnapredniji model fuzijskog reaktora tipa stelaratora. Uskoro su potvrdili da su uspeli da održe plazmu stabilnom unutar magnetskih navoja, a početkom ove godine uspeli su da zagreju helijum na impresivnih 40 miliona stepeni Celzijusovih.

Napredak nemačkih naučnika na području razvoja procesa fuzije je u poslednjih nekoliko godina bio munjevit i hvale vredan, ali oni ipak nisu uspeli da se približe temperaturama koje su potrebne za proces fuzije.

Kineski fuzijski reaktor koristio je manje stabilnu zaštitu tj. za stabilnost plazme upotrebio je magnetsko polje koje stvara sama plazma, ali je time uspeo da postigne visoke temperature koje su potrebne za proces fuzije.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu