- Nauka -

Broj zvezda u svemiru veći je od broja zrna peska na Zemlji?

Više od 600 naučnika i naučnih demonstratora iz svih krajeva Srbije i sveta, prirediće publici svih uzrasta nezaboravnu avanturu kroz niz eksperimenata, šou-programa, interaktivnih radionica i filmova na 6.500 kvadrata na Beogradskom sajmu od 29. novembra do 2. decembra u okviru programa 12. Festival nauke.

Izvor: Tanjug
Podeli

Svemirska odiseja biće spremna da primi svoje prve putnike i odvede ih na put do svemirskih stanica, korak bliže ka brojnim zvezdama.

Da li ste znali da se procenjuje da je broj zvezda u svemiru veći od broja zrna peska na svim plažama i pustinjama na Zemlji? Uprkos tome, ukoliko bi putnik namernik seo u auto i vozio brzinom od 160 km/h, do prve sledeće zvezde u našoj galaksiji trebalo bi mu 365 milijardi godina.

S druge strane, ljubitelji pomorskih avantura biće u prilici da saznaju koliko daleko danas ide brodogradnja i kako će izgledati brodovi budućnosti.

Zahvaljujući spoju različitih naučnih disciplina, ovi brodovi biće izgrađeni od karbona, a njihovi propeleri proizvedeni uz pomoć 3D štampača.

Razmišljajući o Zemlji budućnosti, Festival nauke baviće se i inovativnim arhitektonskim rešenjima koja su već sada nadohvat ruke.

Naučnici će tako inspiraciju pronaći u najzelenijem gradu na svetu - Kopenhagenu, ali i u najvišoj zelenoj zgradi Taipei 101, visokoj 509,2m, koja se nalazi u Tajvanu. Posebno ohrabruje podatak da zelene zgrade troše između 30 i 40 posto manje energije u odnosu na zgrade konvencionalne gradnje, kao i da stvaraju 70 posto manje otpada. Čak je prilikom izgradnje Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, korišćen bio-beton.

Izuzetna pažnja biće posvećena i novim izvorima energije, koji bi našu planetu mogli da sačuvaju od daljeg propadanja, a naš život učine podjednako lakšim i zdravijim.

Primera radi, za samo jednu sekundu Sunce nam daje energiju 35 miliona puta veću od struje koja se tokom čitave godine proizvede u SAD.

Toga je sigurno bio svestan i čuveni Leonardo da Vinči, koji je još tokom godina provedenih u Vatikanu planirao industrijsku upotrebu solarne energije, koristeći konkavna ogledala koja bi usmeravala solarno zračenje i grejala vodu.

Festival nauke krenuće malo dalje, pa će solarnu energiju preusmeriti na pokretanje pravih malih aviona.

Posetioci Zemlje budućnosti biće u prilici da saznaju sve o tome kako će zaista naša planeta izgledati u prilično dalekoj budućnosti.

Baš kao što je nekada umesto sedam naša planeta imala jedan superkontinent nazvan Pangea, tako se i superkontinent budućnosti naziva Pangea Ultima.

Iako se njegovo pojavljivanje može očekivati tek u narednih 250 miliona godina, izvesne naučne pretpostavke postoje već sada i njima će se tokom četiri dana, zajedno sa posetiocima, baviti mladi srpski naučnici.

O brojnim naučnim saznanjima i zanimljivostima posetioci ovogodišnjeg Festivala nauke bliže će se upoznati prilikom posete Beogradskog sajma, koji će okupiti više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz zemlje i sveta.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a za vreme trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, ulaznice će moći da se kupe i na samoj lokaciji - Beogradskom sajmu. Festivalska ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naučno-fantastična bina.

Deca do pet godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne plaćaju ulaz. Prva tri dana Festivala nauke, četvrtak, petak i subota namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok je nedelja Porodični dan.

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije.

Prijatelj manifestacije je MTS, a podrška manifestaciji su su MTS, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke.

Koorganizator manifestacije je Beogradski sajam.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu