- Nauka -

Kako je Habl snimio "smajli" u svemiru?

Zamislite da se zagledate u zvezdano nebo, i onako sami u mislima, u zvezdama tražite oblike i onda ugledate "smajli". Teleskop Nase Habl tako je, naime, uspeo da usnimi zanimljivu fotografiju, na kojoj, ako se zagledate, možete da vidite nasmejano lice.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija / Foto: Getty
Ilustracija / Foto: Getty

Fotografiju je snimio teleskop Habl, a na njoj može da se vidi da su se zvezde tako "namestile" da izgleda kao da nam svemir šalje jedan "smajli", navodi se na sajtu Nase.

A koja nam se to nebeska tela smeše? Kako piše Science alert, radi se o skupu galaksija SDSS J0952+3434, a svaka tačkica lica predstavlja po jednu galaksiju koja je mnogo svetlosnih godina udaljena od nas.

Izdužen oblik koji mi vidimo kao nasmejana usta zapravo je svetlost galaksije koju su iskrivile jake gravitacione sile.

"Donja galaksija u obliku luka ima inače karakterističan oblik galaksije, ali svetlost, odnosno prikaz galaksije poput sočiva je iskrivila gravitaciona sila. Njena svetlost na putu prema nama prolazi pored objekta ogromne mase koji je iskrivljuje svojom gravitacijom pa izgleda kao osmeh'', objasnili su u Nasi.

Zvezde, kakvo je naše Sunce, rađaju se iz divovskog oblaka gasa. Oblak gasa vremenom postaje sve nestabilniji i zbog pojačanih gravitacionih sila stvaraju se semenke budućih zvezda. Proučavanje drugih galaksija naučnicima može da pomogne pri razumevanju toga kako se oblaci gasa s vremenom transformišu u zvezde.

Upravo to je radio i teleskop Habl kada je snimio nasmejano lice. Analizirajući svetlost, veličinu i brzinu formiranja mladih zvezda na fotografijama teleskopa Habl istraživači Nase žele što bolje da shvate kako nastaju zvezde u hladnim i prašnjavim uglovima svemira.

"Nasmejano lice" snimio je svemirski teleskop Habl, pomoću kamere Wide Field Camera 3 (WFC3).

Fotografiju "nasmejanog lica" pogledajte OVDE.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu