Kako je Habl snimio "smajli" u svemiru?

Zamislite da se zagledate u zvezdano nebo, i onako sami u mislima, u zvezdama tražite oblike i onda ugledate "smajli". Teleskop Nase Habl tako je, naime, uspeo da usnimi zanimljivu fotografiju, na kojoj, ako se zagledate, možete da vidite nasmejano lice.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2018.

12:00

Kako je Habl snimio
Ilustracija / Foto: Getty

Fotografiju je snimio teleskop Habl, a na njoj može da se vidi da su se zvezde tako "namestile" da izgleda kao da nam svemir šalje jedan "smajli", navodi se na sajtu Nase.

A koja nam se to nebeska tela smeše? Kako piše Science alert, radi se o skupu galaksija SDSS J0952+3434, a svaka tačkica lica predstavlja po jednu galaksiju koja je mnogo svetlosnih godina udaljena od nas.

Izdužen oblik koji mi vidimo kao nasmejana usta zapravo je svetlost galaksije koju su iskrivile jake gravitacione sile.

"Donja galaksija u obliku luka ima inače karakterističan oblik galaksije, ali svetlost, odnosno prikaz galaksije poput sočiva je iskrivila gravitaciona sila. Njena svetlost na putu prema nama prolazi pored objekta ogromne mase koji je iskrivljuje svojom gravitacijom pa izgleda kao osmeh'', objasnili su u Nasi.

Zvezde, kakvo je naše Sunce, rađaju se iz divovskog oblaka gasa. Oblak gasa vremenom postaje sve nestabilniji i zbog pojačanih gravitacionih sila stvaraju se semenke budućih zvezda. Proučavanje drugih galaksija naučnicima može da pomogne pri razumevanju toga kako se oblaci gasa s vremenom transformišu u zvezde.

Upravo to je radio i teleskop Habl kada je snimio nasmejano lice. Analizirajući svetlost, veličinu i brzinu formiranja mladih zvezda na fotografijama teleskopa Habl istraživači Nase žele što bolje da shvate kako nastaju zvezde u hladnim i prašnjavim uglovima svemira.

"Nasmejano lice" snimio je svemirski teleskop Habl, pomoću kamere Wide Field Camera 3 (WFC3).

Fotografiju "nasmejanog lica" pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: