- Nauka -

NASA objavila spektakularnu sliku nastalu u senci mlade zvezde

Svemirski teleskop Habl zabeležio je jednu od najspektakularnijih slika svemira - senku u obliku šišmiša koja se nadvija nad 1.300 svetlosnih godina udaljenom zvezdom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Senka koju je zabeležio teleskop Habl svemiru otkriva neke informacije koje do sada nismo primetili.

Zahvaljujući infracrvenom senzoru na teleskopu, Nasa je snimila predivan prizor senke, koja ima oblik šišmiša, a nadvija se nad udaljenom zvezdom HBC 672.

Zvezda koja podseća na Sunce je udaljena više od hiljadu svetlosnih godina od naše planete. Odblesak njene svetlosti sa diska prašine, kamenja i leda koji je okružuju formira veličanstvene senke koje izgledaju kao ispružena krila šišmiša.

Za ovu pojavu se može reći da nastaje 'van sveta', jer pripada sazvežđu Maglica Serpens, udaljenom oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje.

"Krila" zauzimaju površinu dvesta puta veću od našeg Sunčevog sistema i upravo ta senka otkriva svetlost zvezde HBC 672, koja je predaleko od nas da bi uspeo da je zabeleži Habl.

Senka šišmiša, nazvana zbog oblika šišmiša, nagoveštava kako je Sunčev sistem izgledao pre više milijardi godina, objasnio je Klaus Pontopidan iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.

"Ovo je nešto slično prizoru koji bismo zatekli prolazeći pokraj našeg sistema dok je bio u 'mlađim danima', odnosno svega jedan do dva miliona godina nakon njegovog nastanka. Ova slika nam daje ideju kako bi mogao da izgleda naš sunčev sistem neposredno nakon nastajanja. Ko zna, možda je i on nekad davno stvarao senku poput ove", kazao je Klaus Pontopidan.

Nauka

Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke

Drugi dan Festivala nauke otvoren je svečanim proglašenjem prve generacije počasnih ambasadora nauke, koju čine osnovci i srednjoškolci iz cele zemlje, budući naučnici koji će narednih godinu dana svojim vrnjašima prenositi kako znanje, tako i ljubav prema nauci i naučnom radu!

Nauka petak 30.11. 14:00 Komentara: 0

U Petnici otvoren skup mladih naučnika "Korak u nauku"

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je počela Konferencija mladih naučnika "Korak u nauku", koju je otvorio ambasador Nemačke Tomas Šib. "Korak u nauku" je centralni godišnji događaj u našoj eminentnoj obrazovnoj instituciji Istraživačkoj stanici Petnica.

Nauka četvrtak 29.11. 20:10 Komentara: 0

Hoće li roboti preuzeti većinu poslova na planeti?

Kako će roboti preuzeti većinu poslova na planeti, kako će voda postati najvažniji resurs u budućnosti, kako se prenosi neuroni u telo drugog čoveka... saznaće oni koji obiđu interaktivne postavke na Festivalu nauke koji je danas otvoren u Hali 3 Beogradskog sajma.

Nauka četvrtak 29.11. 15:01 Komentara: 18
strana 1 od 11 idi na stranu