- Nauka -

NASA objavila spektakularnu sliku nastalu u senci mlade zvezde

Svemirski teleskop Habl zabeležio je jednu od najspektakularnijih slika svemira - senku u obliku šišmiša koja se nadvija nad 1.300 svetlosnih godina udaljenom zvezdom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Senka koju je zabeležio teleskop Habl svemiru otkriva neke informacije koje do sada nismo primetili.

Zahvaljujući infracrvenom senzoru na teleskopu, Nasa je snimila predivan prizor senke, koja ima oblik šišmiša, a nadvija se nad udaljenom zvezdom HBC 672.

Zvezda koja podseća na Sunce je udaljena više od hiljadu svetlosnih godina od naše planete. Odblesak njene svetlosti sa diska prašine, kamenja i leda koji je okružuju formira veličanstvene senke koje izgledaju kao ispružena krila šišmiša.

Za ovu pojavu se može reći da nastaje 'van sveta', jer pripada sazvežđu Maglica Serpens, udaljenom oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje.

"Krila" zauzimaju površinu dvesta puta veću od našeg Sunčevog sistema i upravo ta senka otkriva svetlost zvezde HBC 672, koja je predaleko od nas da bi uspeo da je zabeleži Habl.

Senka šišmiša, nazvana zbog oblika šišmiša, nagoveštava kako je Sunčev sistem izgledao pre više milijardi godina, objasnio je Klaus Pontopidan iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.

"Ovo je nešto slično prizoru koji bismo zatekli prolazeći pokraj našeg sistema dok je bio u 'mlađim danima', odnosno svega jedan do dva miliona godina nakon njegovog nastanka. Ova slika nam daje ideju kako bi mogao da izgleda naš sunčev sistem neposredno nakon nastajanja. Ko zna, možda je i on nekad davno stvarao senku poput ove", kazao je Klaus Pontopidan.

Nauka

Broj zvezda u svemiru veći je od broja zrna peska na Zemlji?

Više od 600 naučnika i naučnih demonstratora iz svih krajeva Srbije i sveta, prirediće publici svih uzrasta nezaboravnu avanturu kroz niz eksperimenata, šou-programa, interaktivnih radionica i filmova na 6.500 kvadrata na Beogradskom sajmu od 29. novembra do 2. decembra u okviru programa 12. Festival nauke.

Nauka četvrtak 8.11. 16:08 Komentara: 12

Kako je Habl snimio "smajli" u svemiru?

Zamislite da se zagledate u zvezdano nebo, i onako sami u mislima, u zvezdama tražite oblike i onda ugledate "smajli". Teleskop Nase Habl tako je, naime, uspeo da snimi zanimljivu fotografiju, na kojoj, ako se zagledate, možete da vidite nasmejano lice.

Nauka sreda 7.11. 12:00 Komentara: 22
strana 1 od 10 idi na stranu