Ide u penziju: Otkrio je brojne planete, a sad je ostao bez goriva

Svemirski teleskop Kepler ostao je bez goriva i biće penzionisan nakon devet i po godina duge misije tokom koje je otkrio hiljade planeta izvan Sunčevog sistema i pokrenuo istraživanje za svetovima s mogućim vanzemaljskim životom, objavila je NASA.

Život

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2018.

14:15

Ide u penziju: Otkrio je brojne planete, a sad je ostao bez goriva
Foto: Getty

Kepler sada kruži oko Sunca, udaljen otprilike 156 miliona kilometara od Zemlje. Ovaj teleskop je na svojoj misiji ogolio raznolikost planeta u našoj galaksiji Mlečnom putu. Otkrio je mnoge planete koje imaju slične uslove kao na Zemlji, i te planete su nazvane "Zemlja 2.0", piše Independent.

Takođe, Kepler je pokazao da su ove obećavajuće planete daleko češće nego što su naučnici ranije mislili.

Iz NASA-a kažu i da su ostali teleskopi takođe stari, a da je pokretanje novog svemirskog teleskopa "Džejms Veb" koji je zamenio Kepler, odloženo.

Kepler je već trajao mnogo duže nego što se očekivalo kada je pokrenut pre skoro 10 godina. Njegov sistem za pozicioniranje pokvario se 2013. godine, otprilike četiri godine nakon lansiranja, ali su naučnici uspeli da pronađu način da ga održe operativnim. Sada, međutim, više nema goriva potrebnog za nove zadatke.

"Iako je ovo tužan događaj, nipošto nismo nesrećni s onim što smo od njega dobili. Njegov let dvostruko je duži od izvornog planiranog", rekao je projektni inženjer NASA-e Čarli Sobek.

NASA ga je lansirala 6. marta 2009. godine, a zadatak mu je bio da ustanovi da li su zemljolike planete s mogućnošću za život uobičajene ili retke u našem sistemu. Među planetama koje je otkrio pedesetak njih bi moglo da bude iste veličine i temperature kao Zemlja.

"Kepler je čovečanstvu otvorio vrata za istraživanje svemira", rekao je stručnjak Nase Vilijam Borucki.

Za otkrivanje egzoplaneta koristio se metodom zvanom tranzitna fotometrija, odnosno detekcijom smanjenja svetlosti zvezde uzrokovane prolaskom planeta ispred nje.

Keplerov naslednik već postoji. Novi lovac na egzoplanete, satelit TESS, lansiran je u aprilu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: