Posle državljanstva, Sofija je dobila i pasoš, ali to nije sve

Sofija je nedavno krenula na svetsku turneju. Ovaj popularni robot prvi je na svetu koji je dobio robotsku vizu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2018.

10:00

Posle državljanstva, Sofija je dobila i pasoš, ali to nije sve
Foto: Screenshot Youtube

Njeni kreatori krenuli su iz Hongkonga, a Sofija je vizu dobila po dolasku u Baku, uoči susreta s azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom. Ona je u Azerbejdžan stigla i kao jedan od glavnih govornika na tehnološkoj konferenciji.

Bez sumnje, ona je zvezda među robotima, koja je na scenu stupila pre nekoliko godina kao inteligentni robot s gestikulacijama lica i s kojim može da se razgovara. Međutim, brojni stručnjaci, koji se bave veštačkom inteligencijom, kažu da je ona samo sofisticirana lutka, a ne i veštačka inteligencija.

Sofija je rekla Alijevu da joj je veoma drago što su se upoznali, te da je u Azerbejdžanu videla jedinstvenu arhitekturu, moderne zgrade i brojna druga dostignuća Bakua. S predsednikom te zemlje otvorila je i novi centar ASAN kojim se vlada Azerbajdžana otvara prema e-servisima. Upravo je ASAN izdao robotsku vizu Sofiji, navodi Dejli Mejl. Sofija je rađena po ugledu na Odri Hepbern, a dizajnirala ju je firma iz Hongkonga - Henson robotiks. Sofija je i prvi robot koji je dobio državljanstvo, a u svom prvom intervjuu rekla je da ne želi samo da zasnuje svoju porodicu, već i da želi karijeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: