Poslat satelit da prouči životnu sredinu na Merkuru

Satelit BepiKolombo, namenjen proučavanju Merkura, uspešno je krenuo ka toj planeti posle lansiranja iz Kurua u Francuskoj Gijani tokom noći.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.10.2018.

14:16

Poslat satelit da prouči životnu sredinu na Merkuru
Foto: Getty

Kompanija Ariangrup (ArianeGroup) saopštila je da je lansiranje rakete "Arian 5" prošlo bez problema.

Satelit očekuje put od devet milijardi kilometara do Merkura, gde će potom izvesti niz ispitivanja.

Prema navodima, BepiKolombo je napustio Zemljino gravitaciono polje i krenuo zacrtanom putanjom brzinom od skoro 40.000 kilometara na sat.

"Ova misija, prva evropska u saradnji s Japanskom svemirskom agencijom, omogućiće bolje razumevanje stvaranja i evolucije planeta u blizini naše zvezde", rekao je izvršni predsednik kompanije Arianspejs (Arianespace) Stefan Izrael.

Očekuje se da će BepiKolombo do Merkura stići do kraja 2025. godine. Satelit je ime dobila po italijanskom matematičaru i inženjeru Djuzepeu Kolombu (1920-1984). Satelit i njegove dve sonde ostaće u orbiti Merkura jednu ili dve godine, gde će biti izloženi temperaturama od preko 350 stepeni.

Cilj misije je proučavanje "površine, unutrašnjosti i 'životne sredine'" Merkura, kamenite planete koja je najmanja u Sunčevom sistemu i do sada najmanje istražena.

BepiKolombo putuje posle dve misije NASA koje su poslale slike i podatke s Merkura, najpre sredinom sedamdesetih godina a zatim 2011. i 2015.

Kada stignu do cilja, dve sonde će proučavati gravitaciono polje Merkura, što će omogućiti naučnicima da odrede sastav i strukturu planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: