- Nauka -

Ima li života među hiljadu milijardi zemljolikih planeta? VIDEO

Astronomi su nedavno pronašli prvi mesec izvan Sunčevog sistema, veličine i mase Neptuna, koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom. Sa novim otkrićima postavljaju se nova-stara pitanja - šta je svemir i ima li života nalik našem u njemu?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pročitajte još:

Astronomi otkrili mesec van Sunčevog sistema

Naučnici su bili iznenađeni izgledom egzomeseca koji se dosta razlikuje od našeg Meseca, koji je kamenit i, kako je nedavno otkriveno, ima led. Procenjeno je da je novootkriveni egzomesec i egzoplaneta nekoliko puta veća od naše najveće planete iz solarnog sistema Jupitera. Obe su gasne i nalaze se na udaljenosti od 8.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Da li je ovo otkriće iznenađenje, šta je egzomesec i šta nam donosi budućnost u dalekoj galasiji astronom Nemanja Martinović otkrio je gledaocima "Jutra" na TV Prva.

"Mi sada znamo za njega, a ono što će ovo otkriće sada doneti je produbljivanje znanja i zapravo smer u kome treba da idemo da bismo našli i te druge egzomesece. Ovo je potvrda nečega što smo zapravo pretpostavljali da postoji, ali nismo imali podatke, a sada ih imamo i znamo da tako nešto postoji, odnosno da postoje meseci oko planeta koje se nalaze van Sunčevog sistema. To je jedna karika u lancu u celom saznanju", rekao je on.

Dodaje da je u poslednjih 20 godina otkriveno da postoje planete izvan Solarnog sistema, pa da postoje velike takve planete, pa sve manje i manje...

"Pa smo otkrili da su zemljolike planete uobičajena pojava. Sad znamo da ima stotinu milijardi planeta nalik Zemlji u našoj galaksiji", dodaje.

Objašnjava da je Sunčev sistem, "koji smatramo našim lokalnim dvorištem" užasno veliki i na pitanje da li negde postoji život nalik ovom na Zemlji, on odgovara:

"Trenutno sve ide ka tome da verovatno negde postoji neki život", rekao je, te dodao da je entuzijasta i da se nada da na nekoj od plabeta postoji život sličan ovom na Zemlji.

"Bilo bi lepo da nekako dođemo u kontakt s njima", poručuje.

Na pitanje kako deci objasniti šta je svemir kaže:

"Svemir je jedna velika praznina u kojoj postoje zvezde i oko tih zvezda postoje planete i tu smo mi…"

strana 1 od 10 idi na stranu