- Nauka -

Dostižemo najudaljeniju tačku svemira gde je ljudski izum ikada kročio

Letelica američke svemirske agencije NASA koja je ispitivala Pluton prilagodila je kurs kako bi došla do novog cilja u dalekom, mračnom i hladnom svemiru.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sonda Nju horajzons (New Horizons - Novi horizonti) uputila se juče ka objektu u Kajperovom pojasu u spoljnom delu Sunčevog sistema, preneo je AP. Nju horajzons bi do Nove godine trebalo da stigne do malog ledenog objekta koji je nazvan Ultima Tula, prema srednjovekovnim mapama i literaturi, u kojima su se tako nazivala mesta izvan poznatog sveta.

Ta sonda se približila Plutonu 2015. godine. Sledeći cilj je 1,6 milijardi kilometara udaljen od Plutona i 6,4 milijarde kilometara od Zemlje.

Nju horajzons, lansiran pre 13 godina s Kejp Kanaverala, oboriće sopstveni rekord kao ljudska naprava koja je došla do najudaljenijeg objekta u svemiru.

Nauka

Eksplozije savezničkih bombi osetile su se čak i u Svemiru VIDEO

Bombe koje su saveznici u Drugom svetskom ratu bacali iz aviona na ciljeve u nacističkoj Nemačkoj bile su dovoljno jake da oslabe jonizovani gornji sloj atmosfere, jonosferu, koja se nalazi na visini od 50 do 600 kilometara, i to iznad Ujedinjenog Kraljevstva koje je udaljeno i do 1.000 kilometara od lokacija nekih od napada.

Nauka subota 13.10. 22:16 Komentara: 34
strana 1 od 10 idi na stranu