Dostižemo najudaljeniju tačku svemira gde je ljudski izum ikada kročio

Letelica američke svemirske agencije NASA koja je ispitivala Pluton prilagodila je kurs kako bi došla do novog cilja u dalekom, mračnom i hladnom svemiru.

Život

Izvor: Beta

Petak, 05.10.2018.

15:47

Dostižemo najudaljeniju tačku svemira gde je ljudski izum ikada kročio
Foto: Thinkstock

Sonda Nju horajzons (New Horizons - Novi horizonti) uputila se juče ka objektu u Kajperovom pojasu u spoljnom delu Sunčevog sistema, preneo je AP. Nju horajzons bi do Nove godine trebalo da stigne do malog ledenog objekta koji je nazvan Ultima Tula, prema srednjovekovnim mapama i literaturi, u kojima su se tako nazivala mesta izvan poznatog sveta.

Ta sonda se približila Plutonu 2015. godine. Sledeći cilj je 1,6 milijardi kilometara udaljen od Plutona i 6,4 milijarde kilometara od Zemlje.

Nju horajzons, lansiran pre 13 godina s Kejp Kanaverala, oboriće sopstveni rekord kao ljudska naprava koja je došla do najudaljenijeg objekta u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: