Astronomi otkrili mesec van Sunčevog sistema

Astronomi su pronašli prvi mesec izvan Sunčevog sistema, veličine i mase Neptuna, koji kruži oko planete veličine Jupitera, ali s 10 puta većom masom

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 04.10.2018.

10:03

Astronomi otkrili mesec van Sunčevog sistema
Foto: Thinkstock ilustracija

Otkriće je pravo iznenađenje, ne zbog toga što dokazuje da meseci postoje svuda, već činjenice da je samo pitanje vremena da se pronađe još jedan u zvezdanom sistemu, piše australijski Njuz.com.

Naučnici su bili iznenađeni izgledom egzomeseca koji se dosta razlikuje od našeg Meseca, koji je kamenit i, kako je nedavno otkriveno, ima led.

"Ogroman je i čudan, ako ga upoređimo sa našim prirodnim satelitom", kazao je profesor astronomije Dejvid Kiping.

Procenjeno je da je novootkriveni egzomesec i egzoplaneta nekoliko puta veća od naše najveće planete iz solarnog sistema Jupitera. Obe su gasne, i nalaze se na udaljenosti od 8.000 svetlosnih godina od Zemlje. Profesor Kipin i autor studije Aleks Tiči, student Univerziteta Kolumbija, kaže da njihovo istraživanje, koje koristi Nasin svemirski teleskop Kepler i svemirski teleskop Habl, koji kruži oko Zemlje brzinom od osam kilometara u sekundi po svemiru, omogućava prvi jasan dokaz egzomeseca.

Egzomesec je veći od našeg Meseca, prosečne veličine i mase Neptuna, naše najmanje gasne planete. Egzomesec i njegova planeta Kepler-1625 imaju sličnu temperaturu kao naše Sunce.

Kiping, koji je "većinu odraslog života posvetio potrazi za egzomesecima", vrlo je oprezan prema mogućem otkriću.

U potrazi za egzomesecima, astronomi tragaju za smanjenjem - zamućivanjem svetlosti zvezde prilikom prolaska - tranzita planeta.

Do sada naučnici su otkrili više od 3000 egzoplaneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: