- Nauka -

Nobelova nagrada iz fizike za otkrića u oblasti primene lasera

Troje naučnika iz SAD, Francuske i Kanade dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za unapređenje laserske fizike.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Amerikanac Artur Aškin najstarija je osoba koja je dobila neku Nobelovu nagradu.

Sa 96 godina Aškin, saradnik u Bel laboratorijama u Nju Džersiju, šest godina je stariji od Leonida Harvica u trenutku kada je dobio nagradu za ekonomiju 2007. Godine. Dobitnik nagrade za ekonomiju 2012. Lojd Šapli tada je imao 89 godina.

Nagrada za ekonomiju nije deo nagrada koje je zaveštao industrijalac Alfred Nobel. Njih je kasnije počela da dodeljuje švedska centralna banka u Nobelovu čast.

Najstariji dobitnici nagrada u originalnim poljima imali su 88 godina - Doris Lesing za književnost i Rejmond Dejvis za fiziku.

Švedska kraljevska akademija nauka dodelila je polovinu od 1,01 milion dolara Arturu Aškinu iz SAD, dok drugu polovinu nagrade dele Žerar Moro iz Francuske i Dona Strikland iz Kanade, preneo je AP.

Aškin je dobio nagradu za otkriće "optičkih pinceta" i njihovu primenu u biološkim sistemima, saopštio je Nobelov komitet. Striklandova i Moro pomogli su u razvijanju kratkih i intenzivnih laserskih impulsa koji imaju široku industrijsku i medicinsku primenu.

Nobelov komitet je naveo da su otkrića nagrađena ove godine donela revoluciju u fizici lasera.

Aškin je otkrio "optičke pincete" koje mogu uhvatiti čestice, atome, viruse i druge žive ćelije svojim laserskim zracima. Nova oruđa omogućila su Aškinu da ostvari stari san naučne fantastike - da se iskoristi pritisak svetlosti za pomeranje fizičkih objekata.

Veliki proboj se dogodio 1987. kada je Aškin koristio te "pincete" da uhvati živu bakteriju a da je ne ošteti. On je potom počeo da proučava biološke sisteme, a "optičke pincete" sada se nalaze u širokoj upotrebi u istraživanju mehanizama života.

Moro i Striklandova su utabali put ka najkraćim i najintenzivnijim laserskim pulsevima. Koristeći svoj genijalni pristup, naveo je Nobelov komitet, oni su uspeli da stvore ultrakratke laserske pulseve visokog intenziteta. Njihova metoda je, između ostalog, našla primenu u korektivnim operacijama oka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu