NASA: Zemlji preti čak 950 asteroida, katastrofa još može da se spreči

Gotovo hiljadu asterioida dovoljno je veliko da napravi globalnu katastrofu ukoliko se sudari sa Zemljom, upozoravaju iz NASA-e. Ovu šokantnu tvrdnju izneo je Lindli Džonson iz NASA-e, ali nagoveštava da asterioid može da promeni putanju, "ukoliko se na njega deluje na vreme".

Život

Izvor: B92

Subota, 29.09.2018.

08:51

NASA: Zemlji preti čak 950 asteroida, katastrofa još može da se spreči
Foto: Thinkstock

NASA se nada da će za svoj program dobiti dodatnih 76 miliona funti od administgracije američkog predsednika Donalda Trampa, kako bi mogla da "odbrani" Zemlju od galaktičkog kamenja.

Mnogi stručnjaci se plaše da je previše asteroida koji ozbiljno mogu da ugroze našu planetu.

I dok je Tramp najavio da će NASA-u u njenim planovima, Kongres SAD baš i nije saglasan sa američkim predsednikom.

Naučnici kažu da se u oko 30 miliona milja oko Zemlje nalazi bar 10.000 asteroida veličine fudbalskih terena, prenosi Dejli star.

"Čak 950 njih toliko je veliko da mogu da izazovu globalnu katastrofu", rekao je Džonson.

Čak i predmeti dužine 140 metara ili više mogli bi da dovedu do katastrofe, a takvih je, navodi NASA čak 8.303, prenosi Politiko.

"Ako bi to se ti udari desili u gradovima to bi bila takva katastrofa kakvu ne možemo ni da zamislimo", rekao je Džonson i dodao da je pre 30 godina bilo samo nekoliko asteroida za koje se smatralo da su opasni.

"To je zato što niko zaista nije pogledao čega sve tamo ima. Sve što treba da uradimo je da promenimo brzinu asteroida samo za jedan procenat. Ako to učinimo dovoljno pre samog udara, asteroid će promeniti svoju orbitu i neće nam biti pretnja", objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: