Japanski roveri šalju prve fotografije sa asteroida

Dva mala rovera, koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslala su danas prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

08:00

Default images

Dva mala robota teška oko kilogram, opremljena kamerama, kretaće se oko svemirskog stenovitog tela Rijugu, prečnika jednog kilometra, koje ima slabu gravitaciju - što znači da će roveri moći da "skakuću" po njemu, mere temperaturne vrednosti i prave snimke njegove površine, prenosi BBC.

"Oba rovera su u odličnom stanju", objavila je japanska kosmička agencija, uz prve fotografije sa Rijugua.

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati.

Ovo je, inače, prvi put da je kosmički brod uspeo da spusti robotske rovere na površinu jednog asteroida, napominje britanski medijski servis.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina.

Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

"Ocekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu", saopštila je japanska kosmička agencija.

Krajem oktobra, "Hajabusa-2" spustiće se na površinu asteroida Rjugu, oko 280 miliona kilometra od Zemlje, kako bi sakupila uzorke stenja tla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: