- Nauka -

I roboti mogu da budu rasisti?

Predrasude nisu fenomen svojstven isključivo ljudima, te bi i mašine mogle da ih nauče jedne od drugih - tvrde stručnjaci iz oblasti informatike i psihologije.

Izvor: portalanalitika.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje Univerziteta u Kardifu i Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) navodi na zaključak da diskriminacija može da se javi i među robotima i da "inteligentne mašine mogu lako da ispolje takve sklonosti".

Na osnovu kompjuterskih simulacija, tim naučnika otkrio je da mašine uče od ljudi, a zatim jedne od drugih.

Od robota je traženo da daju donacije nekome iz vlastitog tima ili iz druge grupe na osnovu reputacije pojedinca. Tokom vremena je urađeno bezbroj simulacija, a naučnici su shvatili da veštačka inteligencija uči od drugih robota da daje donacije samo onima koji su u sličnoj situaciji.

Ispostavilo se da veštačka inteligencija "ažurira nivo predrasuda tako što prvenstveno kopira one koje se isplate posle kraćeg vremena, što znači da za takve odluke nisu nužne napredne kognitivne sposobnosti".

“Pošto smo bezbroj puta ponovili te simulacije, počinjemo da shvatamo kako se predrasude razvijaju i uslove koji ih podstiču, odnosno sprečavaju”, kaže koautor studije profesor Rodžer Vitaker sa Instituta za istraživanja kriminala i bezbednosti Univerziteta Kardif.

“Naše simulacije pokazuju da su predrasude bile moćna snaga prirode i tokom evolucije i da lako mogu da postanu podsticaj u virtuelnoj populaciji, a na štetu šire povezanosti s ostalima.

Nauka

Japanski roveri šalju prve fotografije sa asteroida

Dva mala rovera, koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslala su danas prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

Nauka ponedeljak 24.09. 08:00 Komentara: 30
strana 1 od 9 idi na stranu