- Nauka -

Srbija sve bliža CERN- u?

Uskoro će biti završena procedura za punopravno članstvo Srbije u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), saznaje "Politika".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako list piše u izdanju od nedelje, krajem septembra Srbija bi mogla da postane punopravna članica CERN-a.

To je svakako, kako navodi list, dobra vest, a i povod da premijerka Ana Brnabić početkom nedelje poseti tu naučnu instituciju, budući da ona okuplja gotovo sve države u svetu i predstavlja lidera u nauci, u razvoju vrhunskih tehnologija i računarstvu.

Profesor Petar Adžić, predsednik Komisije za saradnju sa CERN-om i predstavnik Srbije u Savetu CERN-a, podseća da postoje dva važna razloga za ovu posetu: privođenje kraju procedure za punopravno članstvo i potpisivanje ugovora o obrazovanju i treningu nastavnika fizike srednjih i osnovnih škola u CERN-u.

"Poseta visoke delegacije Srbije CERN-u verovatno je jedna od najviših do sada, jer mi nije poznato da je ijedna zvanična delegacija države članice u svom sastavu istovremeno imala premijera, resornog ministra i dva državna sekretara", kaže profesor Adžić.

Adžić dodaje da će Srbija biti prva od bivših republika nekadašnje SFRJ koja postaje punopravna članica CERN-a.

"Za četiri godine verovatno će se pridružiti Slovenija, dok Hrvatska upravo ove godine priprema članstvo. Srbija će biti jedna od retkih članica CERN-a koja nije istovremeno i članica EU, a jedina ako se izuzmu Švajcarska, Norveška i Izrael. Inače budžet CERN-a dominantno obezbeđuju države EU, a nekada je to bilo čak i 85 odsto", kaže sagovornik "Politike".

Nauka

Japanski roveri šalju prve fotografije sa asteroida

Dva mala rovera, koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslala su danas prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

Nauka ponedeljak 24.09. 08:00 Komentara: 30
strana 1 od 9 idi na stranu