Naučnici rešili misteriju obojenih pojaseva Jupitera

Tajna Jupiterovih obojenih pojaseva rešena je u studiji o međudelovanju između atmosfere i magnetnih polja, objavili su australijski naučnici.

Život

Izvor: B92

Petak, 10.08.2018.

19:00

Naučnici rešili misteriju obojenih pojaseva Jupitera
Thinkstock

Jupiter, najveća planeta u Sunčevom sistemu, jeste gasovita i većinom sačinjena od vodonika i helijuma, pa nema čvrste površine kao Zemlja.

Slično Zemljinim vazdušnim strujama, koje su ključne za vreme i klimu, nekoliko snažnih vazdušnih struja kreće se od zapada prema istoku Jupiterove atmosfere i usput nosi oblake amonijaka koji formiraju obojene pojase u nijansama bele, crvene, narandžaste, smeđe i žute.

Donedavno je bilo malo poznato šta se događa ispod Jupiterovih oblaka.

"Naučnici su dugo raspravljali koliko duboko vazdušne struje dosežu ispod površine atmosfere Jupitera i drugih gasovitih divova te zašto se ne pojavljuju u unutrašnjosti Sunca", rekao je šef istraživanja na australijskom univerzitetu Navid Konstantinu.

Novi dokazi sa Nasine svemirske sonde Džuno pokazuju da te struje dosežu dubine i do 3.000 kilometara, naveli su naučnici.

Džefri Parker, saradnik studije, kaže da njihova teorija pokazuje da struje potiskuje snažno magnetno polje.

"Gas u unutrašnjosti Jupitera je magnetizovan, stoga smatramo da naša nova teorija objašnjava zašto struje idu toliko duboko ispod površine atmosfere gasnog diva, ali ne i dublje", rekao je Parker.

"Nema kontinenata i planina ispod atmosfere Jupitera koje bi ometale put vazdušnim strujama", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: