- Nauka -

Pronađen najstariji pisani odlomak iz Odiseje

Antička ploča sa 13 urezanih stihova iz Odiseje pronađena u Olimpiji, na Peloponezu mogla bi da predstavlja najstariji pisani odlomak Homerovog epa ikad otkriven, saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Greek Culture Ministry via AP
Foto: Tanjug/Greek Culture Ministry via AP

Prema prvim procenama arheologa, tabla od pečene gline, datira iz trećeg veka nove ere, za vreme Rimske epohe, navelo je ministarstvo.

Na njoj je napisano 13 stihova iz 14. knjige Odiseje, koji opisuju povratak Odiseja na ostrvo Itaku.

"Ukoliko se to datiranje potvrdi, ploča bi mogla da nosi najstariji pisani trag Homerovog dela, pronađenog u Grčkoj", navelo je ministarstvo i dodalo da bi to mogao da bude fantastičan arheološki, književni i istorijski komad.

Ploča je pronađena blizu Olimpije tokom iskopina koje su sprovodile grčke arheološke službe u saradnji sa Nemačkim arheološkim institutom oko ostataka Zevsovog hrama na mestu koje je kolevka Olimpijskih igara, na zapadnom Peloponezu, navelo je ministarstvo.

Prvobitno prenošen rečima, ep pripisan Homeru, koji je, kako se veruje, sastavio Ilijadu i Odiseju oko kraja osmog veka pre nove ere, zatim je transkribovana pre hrišćanstva na svicima koji su do sada samo u delovima otkriveni u Egiptu.

Olimpijske igre održavane su u Olimpiji od 776. godine pre nove ere do 393. godine nove ere.

Nauka

strana 1 od 5 idi na stranu