- Nauka -

Nemački naučnici na tragu mase "fantomske čestice"

Istraživači u Nemačkoj počeli su da prikupljaju podatke pomoću aparata vrednog 60 miliona evra da bi odredili masu neutrina - čestice sa najmanjom masom u univerzumu.

Izvor: Beta
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Fizičari, inženjeri i tehničari Instituta za tehnologiju iz Karlsruea se nadaju da bi uređaj mase 200 tona mogao da suzi opseg ili čak tačno odredi masu neutrina. Oni se ponekad zovu "fantomske čestice" zato što ih je teško detektovati.

Naučnici koji rade na Karlsrue tritijum neutrino eksperimentu (KATRIN) su saopštili da će izvoditi merenja "duboko u sledećoj deceniji" i da se nadaju da će doći do rezultata sa velikim uticajem.

Istraživači kažu da je određivanje mase neutrina jedno od najvažnijih otvorenih pitanja u čestičnoj fizici i da će pomoći boljem razumevanju istorije univerzuma.

Oko 200 ljudi iz 20 institucija iz sedam zemalja rade na tom projektu.

Nauka

CERN: Novi rezultati eksperimenta sa Higsovim bozonom

Novi rezultati ATLAS i CMS eksperimenta na akceleratoru u CERN-u otkrili su kako Higsov bozon intereaguje sa najmasivnijom poznatom elementarnom česticom - top kvarkom - što proširuje razumevanje Higsa i postavlja smernice za novu fiziku, saopštio je danas CERN.

Nauka utorak 12.06. 15:46 Komentara: 11
strana 1 od 4 idi na stranu