- Nauka -

Kako kucanje srca izgleda iznutra? / VIDEO

Naučnici nemačkog Instituta Maks Plank snimili su, pomoću magnetne rezonance, nekoliko snimaka koji prvi put prikazuju kako određeni biološki procesi izgledaju kada se gledaju "iznutra".

Izvor: B92
Podeli
Printscreen YouTube/MaxPlanckSociety
Printscreen YouTube/MaxPlanckSociety

Na kanalu Instituta na Jutjubu postavljena su tri snimka - govora, pevanja i rada srca. Nastali su zahvaljujući novoj tehnologiji magnetne rezonance koja stvara pokretne slike u realnom vremenu.

Jedan od pionira magnetne rezonance Jens Fram, profesor nemačkog Instituta za biofizičku hemiju Maks Plank, razvio je sistem FLASH2 - koji koristi matematičke procese za rekonstrukciju skenova u pokretne slike, piše britanski Dejli mejl.

Ta tehnika je još znatno ubrzala MRI skeniranje i omogućila prikazivanje do 100 sličica u sekundi, navode iz Instituta.

"Prvi put je moguće posmatrati zajedničke pokrete, govorna kretanja, procese gutanja ili otkucaje srca onda kada se i odvijaju i izvući zaključke o tome zašto koleno boli kada se savija...", objašnjavaju naučnici.

"Sad možemo da vizealizujemo procese koje dosada nismo videli", zaključio je profesor Fram.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 5 idi na stranu