- Nauka -

Po čemu se uniforma ruskih vojnika u Siriji razlikuje od drugih?

Ruski vojnici u Sirji, ali i na drugim mestima, koriste zaštitno odelo, koje u cipelama ima senzore za otkrivanje mina u neposrednoj blizini, a proizvode se u istraživačkom centru u koji je Tanjug imao priliku da "zaviri".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković
Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković

Reč je o Inženjerskom centru za visoko složene prototipove, koji radi u okviru Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Moskvi (MISiS), koji je nedavno otvorio svoja vrata grupi uglavnom agencijskih novinara iz više zemalja, među kojima i Srbije.

Taj Centar je samo jedan od više sličnih na MISiS-u, u koje je i izveštač Tanjuga imao pristup, a njegovo osnivanje je podržao ruski premijer Dmitrij Medvedev.

U Centru se proizvode delovi za odbrambenu i svemirsku industriju, a radi tako što se modeli oružja i vojne opreme dizajniraju u digitalnom formatu, i zatim razvijaju za proizvodnju.

Do sada su u njemu dizajnirani prototip svemirskog broda nove generacije, sedišta za kosmonaute, pištolj koji može da izdrži temperature do 70 stepeni, rotor helikoptera, dronovi koji mogu i čoveka da nose, kao i spomenuto zaštitno odelo za ruske vojnike, koje, takođe, u zaštitnim naočarima ima kameru koja prikazuje pozadinu.

U ovom trenutku u Centru se radi na sedam projekata.

Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković
Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković

Laboratorije u kojima se razvijaju nove tehnologije i rade istraživanja, poput laboratorija za energetski efikasne materijale, za stvaranje solarnih ćelija, za istraživanje metamaterijala…najzanimljiviji su deo Nacionalnog univerziteta u Moskvi.

U jednoj od laboratorija, za biomedicinske nanomaterijale, trenutno se radi na razvijanju metode lečenja raka radiotalasima, a istraživanja se obavljaju na miševima, zečevima i drugim sitnim životinjama.

Ovaj Univerzitet se, inače, od prošle godine nalazi među prvih 100 na Šangajskoj listi najboljih svetskih fakulteta, dok na QS listi zauzima 31 mesto. Poseduje 30 laboratorija i tri inženjerska centra, kojima rukovode vodeći ruski i strani istraživači.

MISiS se smatra jednim od vodećih univerziteta iz oblasti materijalnih nauka, metalurgije i rudarstva, biomaterijala, nanotehnologija i IT-a, a odličnu saradnju ostvaruje sa institutom Vinča iz Beograda i Beogradskim univerzitetom.

Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković
Foto: Tanjug/ STR/Lola Tapušković

Ta saradnja ostvaruje se kroz brojne obrazovne programe i uspostavljena je pre više decenija, odnosno još u vreme Sovjetskog saveza.

Rektorka Univerziteta Alevtina Černikova kazala je da MISiS sarađuje sa 1.600 kompanija, kao i da se svake godine 80 do 90 odsto studenata zaposli u nekoj od njih. Prema njenim rečima, sankcije koje su SAD i EU uvele Rusiji nisu direktno pogodile Univerzitet, ali su usporile realizaciju određenih projekata.

Ona je dodala i da se MISiS većim delom finansira iz budžeta, a delom od poslovne zajednice i taj procenat varira iz godine u godinu. Kako je rekla, radi se o kompanijama koje najčešće zapošljavaju njihove studente.

Trenutno ga pohađa 17.000 studenata, od kojih je 3.300 stranaca iz 69 zemalja - Srbije, Indije, Kine, Italije, Bugarske… MISiS je osnovan 1918. godine kao deo Moskovske akademije za rudarstvo, a od 1930. godine je samostalna visoko obrazovna i naučna ustanova.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 5 idi na stranu