- Nauka -

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Izvor: B92
Podeli
foto: Petnica
foto: Petnica

Direktor Petnice Vigor Majić je tom prilikom rekao: „Izložba o naših prvih 35 godina pokazuje šta smo sve postigli, sa kime smo sve radili, gde su sada svi ti uspešni ljudi koji su stasali u Petnici i čime se bave. Eksperiment Petnica je uspeo i nastavlja da postiže dobre rezultate. Nadam se da će i država to sebi priznati, kako bismo kao pravi partneri nastavili da gradimo narednih trideset pet godina.“

Izložbu je otvorio arheolog Andrej Starović, ovih dana poznat po objavljenom važnom naučnom radu u najnpoznatijem časopisu za nauku „Nature“, i koji je u Petnici bio polaznik, student saradnik, rukovodilac programa, a sada kao zaposleni u Narodnom muzeju u Beogradu i stručni saradnik.

Gospodin Starović je otvarajući izložbu rekao: „Petnica je planirano izmaštana, osmiššljena i uspostavljena, ali je spontano opstala.

Izložba „35 godina Petnice“ može se pogledati u Galeriji SANU u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu do nedelje 29. aprila od 10 do 21 časa.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Nauka

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 5 idi na stranu