- Nauka -

Konačno otkriven identitet "vrišteće mumije": Evo ko je to bio...

Misterija stara skoro tri hiljade godina konačno bi mogla da bude rešena.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty/ilustracija
foto: getty/ilustracija

Dok mnoge mumije iz Egipta uglavnom izgledaju isto, jedna je dosta namučila naučnike.

“Vrišteća mumija” dugo je zbunjivala naučnike, a oni sada smatraju da konačno imaju odgovor zašto mumija izgleda tako, tačnije kao da je vrištala u momentu smrti.

Zahi Havas al-Ahram rekao je da su DNK testovi dokazali teoriju da je mumija zapravo princ Pentevere, koji je osuđen na smrt i verovatno obešen zbog uloge u ubistvu oca Ramzesa III, koji je vladao u 12. veku p.n.e.

”Mumija je bila prekrivena ovčijom kožom. U duhu starog Egipta prakriti nekog ovčjom kožom znači da nije bio čist, odnosno da je uradio nešto loše u svom životu.”

Mumija takođe nije imala nikakvu oznaku na grobu, koja bi prema običajima iz tog doba mogla da mu uskrati ulogu u poslednjem životu. Njegove ruke i stopala su vezani i nije prošao kroz tradicionalni proces mumifikacije.

”Nije bi ni mumificiran već samo ostavljen da se osuši u natronu, a potom se smola izlila u njegova otvorena usta”, kaže Havas.

Ipak, mumija je pronađena sahranjena sa drugim članovima porodice.

”Dve sile su delovale na ovoj mumiji: oni koji su hteli da ga se reše i oni koji su hteli da ga sačuvaju”, kaže Bob Brajer, arheolog iz SAD koji je ispitivao telo. – “Iz nekog razloga namerno su želeli da obezbede da nema zagrobni život u koji su verovali, a sa druge strane neko je to pokušao da savlada i sahranio ga u porodičnu grobnicu.”

Mumija je nedavno izložena u Egipatskom muzeju u Kairu, kao deo posebne izložbe koja prikazuje delove kolekcije koji ranije nisu viđeni. Najmanje 20.000 posetilaca videlo je “vrišteću mumiju” za samo sedam dana.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1

Šta CERN misli o Srbiji?

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) izuzetno je zadovoljna saradnjom sa srpskim naučnicima, veoma ceni podršku srpske vlade njenoj misiji i rado će ugostiti premijerku Srbije Anu Brnabić u Ženevi, izjavila je generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

Nauka utorak 10.04. 10:00 Komentara: 7
strana 1 od 5 idi na stranu